hälsa substantiv ~n • gott kroppsligt och själsligt tillstånd
https://svenska.se/saol/?id=1186735&pz=3 2025-03-26
Oavsett om man är ny, återupptäcker eller vidgar sina vyer i sitt arbete på en hälsosam och hållbar livsstil så kan det vara mycket att ta in, verka snårigt och framförallt klurigt att veta vem man ska lyssna på. Det finns många vinklar, många som är säkra i sitt synsätt eller är salig på att förmedla just sin hälsoresa eller nyupptäckt för att sedan servera det som ”rätt recept” för alla.
Jag är övertygad att de allra flesta, oavsett om man tillhör friskvården, sjukvården eller är en person som gjort en omvälvande hälsoresa med eller utan utbildning, främst vill väl och vill hjälpa andra att må bra. För de flesta ligger det också hårt arbete bakom den framgång som gjorts i en hälsoresa eller mycket utbildning oavsett om man jobbar inom friskvård eller sjukvård, vilket inte alltid syns utåt och det kan verka som att det är lätt som en plätt för andra som inte har hela bilden. De flesta förändringar är utmanande och kan också gå emot förhållningssätt och levnadsval man tidigare trott på. En annan sak de flesta delar är att vägen till det uppsatta målet inte är spikrakt. Det är i stort sett omöjligt eftersom alla förhoppningsvis varje dag, varje vecka, varje månad och varje år utvecklas och upptäcker nya saker som gör att ”dagens sanning” alltid kommer omvärderas. Det som kändes overkligt och omöjligt för ett år sedan kanske är självklart och lätt idag. De allra flesta väljer även fel emellanåt, trillar tillbaka i gamla vanor eller behöver i vissa hänseenden ta hänsyn till andra i sina val. Detta ska självklart inte ses som misslyckanden eller hinder utan mer som en upptäcktsresa och en del av livet som ger erfarenheter till var och ens personliga skattkista som i sin tur underlättar när man ska göra sina kommande val. Att ta hänsyn till andra är också att vara en del av en gemenskap där det ingår att kompromissa, förhoppningsvis i en flock där du kan göra det utan på bekostnad av dig själv och din hälsa.

Kom alltid ihåg – du kan dig bäst
Det finns ingen som kan din historia, dina vanor, vad du gjort, vad som funkar för dig eller vad du varit med om, allt i minsta detalj finns i dig om du vill och kan.
För mig är goda hälsoval att alla ska få göra sina val och vårda sig själv så gott man kan utefter vad vi som människoart optimalt behöver för att våra kroppssystem ska fungera. Vårat enorma och invecklade maskineri är detsamma som för 10 000 år sedan, t o m för 500 000 år sedan. Samhället som vi skapat och sättet vi generellt lever på idag påfrestar de allra flesta som gör att reserverna måste backa upp och användas hela tiden. Till slut finns det inga reserver längre och det är då de svagaste länkarna blir synliga och brister vilket försämrar kroppssystemen och gör att vi får olika symptom, diagnoser och sjukdomar. Alla har olika svagheter, olika sätt att leva och olika personligheter vilket gör att var och en påverkas olika av överbelastade system.
Bygg en stark hälsobas – läs om vad vi behöver i grunden.
Valfri vård och informerade val
Jag har en vision om att vi i framtiden har all vård inom försäkringssystemet, varje individ ska ha möjlighet att välja den vård som är bäst för just den. Friskvård ska inte vara en lyx, den ska vara tillgänglig för alla. Det finns otroligt mycket kunskap och kompetens inom friskvården som skulle minska vårdköer ganska snabbt och på sikt skulle detta vara mer ekonomisk, hållbart och framförallt mer hälsosamt och stärkande för varje individ.
För mig är det självklart att alla har rätt att få information om vad våra kroppssystem behöver för att fungera, oavsett symptom eller diagnos, samt biverkningar på kirurgiska ingrepp och läkemedel och själv få vara delaktig i eventuella vårdprogram. Speciellt om det inte är akuta eller kanske inte ens behövs om kroppssystemet och självläkningsprocessen får rätt förutsättningar.
Personligen undviker jag sjukvården om jag inte har något akut ärende. Framförallt för att vi har olika synsätt på vad hälsa är och att jag föredrar naturliga lösningar framför medicinska men också för att jag vid flera tillfällen har blivit tråkigt bemött, upplevt att jag blivit nedvärderad och med mina nuvarande kunskaper om kropp och hälsa inser att jag flera gånger har blivit felbehandlad. Tyvärr är jag inte ensam om att känna så här.
Som jag skrev ovan så vet jag att de allra flesta som jobbar inom vård har valt det för att de vill väl och vill hjälpa människor att må bättre. Men vi har ett sjukt system inom sjukvård och omsorg som ”måste” följas.
Om 80 % av våra sjukdomar och diagnoser är livsstilsgrundade så borde också minst 80 % få hjälp av naturliga lösningar som främjar en hälsosam livsstil och inte mediciner och operationer i första hand. De är oftast symptomdämpande och ingen problemlösning och har dessutom biverkningar och belastar kroppen enormt vilket skapar ytterligare förutsättningar för problem framöver.
Den som tillhör de andra 20 procenten skulle förmodligen också må mycket bättre och minska negativa konsekvenser av sina problem om denne fick möjlighet att få förutsättningar, information och förståelse för att hjälpa sitt självläkningssystem och kroppens alla 100 000-tals processer.
Har du nån gång i samband med diagnos eller sjukdom fått frågan om vad du själv gör för att få ditt självläkningssystem att fungera?

Varför jag väljer att:
- Vara 100% Naturligt glutenfri – det är inget kroppen kan använda till något, det triggar även inflammation, skadar insidan av tarmarna och bidrar till läckande tarm. Det tar även flera månader för antikropparna (våra försvarare skapar detta mot inkräktare) att rensas ut, vilket gör att vårt immunförsvar står i givakt och inte riktigt kan slappna av under tiden. Det påverkar vårt beroendecentrum i hjärnan vilket gör att det kan vara svårt att sluta med gluten och underlättar också för att falla för andra skadliga beroendeprodukter som socker, alkohol, tobak och/eller narkotika.
Ersättningsprodukter innehåller enormt mycket socker och tillsatser OCH ofta gluten även om det står glutenfritt. - Vara restriktiv med socker/kolhydrater (förutom grönsaker) – Under hela vårt liv behöver vi inte äta en enda kolhydrat då levern själv kan producera det hjärnan behöver. Däremot behöver vi de ca 10 000 fytonutrienter (byggstenar, enzymer, vitaminer, mineraler) i olika grönsaker som kroppen behöver i sitt arbete att hålla dig i form – stärka, renovera och rensa ut. Bröd, fikabröd/kakor, ris och pasta är i stort sett rent socker och bör inte vara en del av en hälsosam diet. Med vitt bröd, glass, godis, läsk, juice, smoothies och energidryck går det snabbt att få i sig för mycket kolhydrater och ger en rejäl kick i beroendecentrum. Dadlar och annat naturligt godis är det bra att vara försiktig med och inte låta sig luras. Artificiellt socker lurar hjärnan att sätta igång hela matsmältningsapparaten samt bidrar till försämrad miljö och oreda i kroppen.
Överdosering av kolhydrater är en stor bidragande orsak till mångas ohälsa idag. AGE, som klibbar fast på proteiner i kroppen, t ex kollagen, och försockrar kroppen och gör den stelare, ökar när vi äter för mycket kolhydrater. AGE förstör hud, brosk, leder och blodkärl.
Socker göder inflammationer och förstör insida tarm som i sin tur kan skapa läckande tarm. - Till stor del vara fri från komjölksprodukter – Det är slembildande och blir klibbigt inuti kroppen, det triggar också beroendecentrum, gör det lätt att få i sig för mycket socker. Det är inflammatoriskt och innehåller mycket IGF-1 som är ett tillväxthormon och är bl a kopplat till cancer och diabetes 1. Helst skulle vi behöva hitta tillbaka till den gamla sortens ko, vars mjölk innehåller en annan typ av protein (samma som get, buffel och får t ex) och gå tillbaka att använda mejeriprodukter som tillbehör och inte som en basvara, exempelvis endast äta äkta smör, äkta 40%-ig grädde samt fet yoghurt om man tål.
- Undvika spannmål (mjöler och gryn) och baljväxter (som behöver blötläggning eller annan tillagning) – Det är inflammatoriskt och hämmar näringsupptaget.
- Undvika sojaprodukter – Det är inflammatoriskt, hämmar näringsupptaget samt innehåller mycket östrogen, för stort intag kan alltså bidra till stor hormonobalans mellan östrogen och progesteron. Progesteron är en byggsten till kortisol som förbrukas i stor takt vid stress vilket även det leder till denna obalans.
De hårt odlade och marknadsförda sojabönorna är också stor orsak till att regnskogarna skövlas.

Jag väljer gärna att:
- Äta lagom med animaliska proteiner i lagom stora portioner för att ge kroppens alla processer byggstenar = ämnesomsättningen. (Se handmodellen)
Gärna från djur som tagits väl omhand och leva så fritt som möjligt och fått sin naturliga artegna kost – Vi är gjorda för att äta animalier såsom fisk, skaldjur, ägg, viltkött, fågel, nöt och eventuellt griskött (kan för många vara inflammatoriskt). Vi behöver äta de flesta delar av djuret då det är i ”fuledelar” vi hittar fina byggstenar till bl a fascia, leder och tarmar. - Äta bra fett såsom äkta smör (ännu hellre Ghee), kokosolja, animaliskt fett, avocado och nötter – Det är otroligt viktigt för hjärnan, nervsystemet och könshormonerna t ex. Det är också en viktig ingrediens för att hålla igång flödet i gallgångar och gallblåsa och för att bajsa.
- Göra mitt bästa, går åt (i mina ögon) åt rätt håll och att vara snäll emot mig själv i de sämre val jag gör. Att sikta in sig på att göra 100% inom alla områden i hälsoarbetet skapar bara stress som stänger av självläkningsfunktionerna, matsmältning, utrensning och fertilitet bland andra 100 000-tals processer som dagligen pågår i oss och behöver att vi kan vara i det parasympatiska systemet för att fungera. 80-90% beroende på vad det gäller och vem det gäller och varför livsstilsförändringen görs är en bra riktlinje.
Kosten som byggstenar är otroligt viktigt, men det är bara ca 10% av hela lösningen. Du behöver även röra på dig, fylla din kalender med så mycket av dina val som möjligt, ha balans mellan aktivitet och återhämtning, känna trygghet och våga vara här och nu – njut av livet på ditt sätt.
Andra intressanta parametrar
Överätning – allt som kroppen inte behöver som byggstenar är blir överblivet gods som inte bara kan skada och skapa dålig miljö utan behöver även tas om hand och tar arbetstid från leverns och andra organs arbetsuppgifter för att hålla kropp och sinne friskt och starkt.
Undernäring eller felaktig kost – stor risk att det inte kommer finnas byggstenar till kroppens 100 000-tals processer så att den behöver använda reservlösningar. När den får göra det under lång tid så kommer tar reserverna slut och vi får lättare att bli sjuka eller gå sönder.
Balanserat blodsocker – är inte att äta varannan eller var tredje timme, det skapar stor belastning att ständigt hantera näring samt får insulinet att överarbeta. Det är giftigt och stressigt för kroppen att ha kroniskt högt blodsocker.
Att äta byggstenar (grönsaker, fett och animalier) som håller dig mätt på tre mål mat om dagen är att ska sig balanserat blodsocker och gör att matsmältningsapparaten får vila emellanåt samt för ökat näringsupptag när tarmarna får bli kliniskt rena mellan måltiderna. Om du äter mellan frukost, lunch och middag så tas även tid från leverns andra uppgifter såsom bygga, konvertera, lagra och bryta ner. Det är också när tarmen är ren, blodsockret är balanserat som kroppen hämtar näring från ”valken”.
Kroniskt – när något besvär hållit i sig i mer än 3 månader så kallas det kroniskt. I de allra flesta fall betyder det inte att det är på livstid.
Processad mat och ersättningsprodukter – innehåller ofta mycket socker och tillsatser samt behöver kemikalier, som är svårt att få bort på slutprodukten, för att de ska kunna efterlikna det den ska efterlikna.
Traditioner – nya som gamla… är det ett sätt för industrin att se till att vi äter, dricker och ”unnar” oss för att förgylla våra liv i ekorrhjulet och leva efter andras måsten och förväntningar istället för att leva var och ens egna unika liv mellan måltiderna…?
Livsmedelspolitiska rådet ansvarar för Livsmedelsstrategin 2.0
De och Livsmedelsverket har säkerligen inte vad vi optimalt behöver för att fungera i fokus, utan att vi ska hållas vid liv och hållas mätta så billigt som möjligt.
Producenter som fullt ut tar hänsyn till att djur mår bra och tar ansvar för att tillverka näringsrik (byggstenar) och ren mat utan innehållsförteckning borde belönas, t ex momsfritt och bidrag för att de vårdar natur, människor och djur, och de som processar, använder tillsatser och krämar ut så mycket som möjligt av djur och natur (även om de håller sig inom riktlinjerna – så mycket dåligt som möjligt men inom reglerna) borde få betala en tilläggsavgift pga ökade kostnader kring att hålla rent i naturen samt bidrar till ökade vårdkostnader.
Livsmedelspolitiska rådet består av:
(Hämtat från https://www.regeringen.se/artiklar/2024/03/livsmedelsstrategin-2.0-tema-for-forsta-motet-med-livsmedelspolitiska-radet 2025-04-28)
- Peter Kullgren, landsbygdsminister
- Cecilia Kocken, vd Arla Foods
- Lars Appelquist, vd HK Scan
- Magnus Kagevik, vd Lantmännen
- Jonas Tunestål, vd Scandi standard/Kronfågel
- Henrik Samuelsson, vd Paulig/Santa Maria
- Henrik Julin, vd Orkla
- Katarina Tell, vd Cloetta
- Anders Carlsson Jerndal, vd Pågen
- Fredrik Spendrup, vd Spendrups
- Sofie Eliasson Morsink, Coca Cola och ordförande Livsmedelsföretagen
- Palle Borgström, ordförande Lantbrukarnas riksförbund (LRF)
Vill du att de ska styra vad hälsa är för dig?

Ju bättre du stöttar ditt system desto bättre tar det hand om dig och du får lättare att hantera saker du inte kan påverka och din stenålderskropp fungerar bättre i vårt moderna samhälle.