Vikten av återhämtning

För att vi ska må bra behöver vi en balans av aktivitet och återhämtning. Många har redan från ung ålder mycket aktivitet från morgon till kväll, vilket gör de små oaserna för återhämtning så viktig.

För en välmående och hållbar livsstil bör vi ha lika delar återhämtning som aktivitet. Utöver våra sovtimmar behöver vi även få in fyra timmar återhämtningsaktiviteter under dagen.

som exempelvis andningsövningar, promenader, meditation, yoga, cykelturer eller att bara sitta i naturen och njuta av allt vackert. Har du svårt att hitta stunder för återhämtning? Då är förslaget att planera och boka in tid för dig själv.

Här hos mig i Lyckeåborg, endast 7 minuter med bil från E22 kan du prova att yoga i rummet med andullationsbädden då (när den ej är bokad), sitta en stund i fåtöljen med en kopp te och ta in den härliga utsikten eller ta en promenad på den vackra Lyckåleden som börjar här.

Yoga

Yoga är en fantastisk och skonsam träning- och återhämtningsform. Det finns många olika yogaformer från mer kraftfullare och styrkeinriktade, till exempel hatha, vinyasa, hotyoga och ashtanga, till de som fokuserar på återhämtning och uppbyggnad, till exempel restorative yoga, yinyoga, lymfyoga och kundaliniyoga.

Yoga är mindfulness, där man är närvarande i nuet och utgår från sin dagsform medan man gör övningarna. I idrotten pushar man ofta individen till att förbättra en tid eller sin muskelstyrka.

Alla yogaformer:

  • Förbättrar allmän hälsa: lindrar stress, stödjer goda hälsovanor, förbättrar mental hälsa, sömn och balans
  • Lindrar smärta och förbättrar funktion i rygg och nacke
  • Lindrar klimakteriesymptom
  • Hanterar ångest eller depressiva symtom
  • Stärker kroppen och sinnet
  • Släpper blockeringar, förbättrar hållningen och skapar flöden
  • Arbetar i samklang med andningen

I andullationsrummet finns det yogamatta, kuddar, pläd och informationsmaterial och pass från de olika yogaformerna som jag tycker passar lymfsystemet, såsom Boken ”Vila dig i form” med Yinyoga av Magdalena Mecweld, ett häfte för Kundaliniyoga och ett blad med Lymfyoga och Ögonyoga.

Gör ett pass som utefter hur du mår och känner dig just idag och som du vill – lyssna in din kropp!

Yinyoga
Passar alla människor och kroppar. Den är dock särskilt effektiv för stela och orörliga personer. Den har visat sig hjälpa ryggvärk, knä och/eller nackproblem och framför allt en stressad och snabb livsstil med mycket prestation. Denna yoga öppnar sakta upp stela höfter, baksidor av ben och vader som blir smidigare och mer elastiska. Yinyogan fyller hela dig med färsk, ny energi och lugnar ditt sinne.

Genom att ligga i de olika positionerna i 2–5 minuter (eller längre) så får det musklerna att slappna av, djupa spänningar släpps och det parasympatiska (”lugn- och rosystemet”) sätts igång.

Kundaliniyoga
Kundaliniyoga är ett enhetligt och holistiskt system som ger energi, självkännedom och hälsa. I passen varvas övningarna, som kan vara både dynamiska eller statliga, med vila så att alla delar hela tiden hänger med och får direkt återhämtning. Man jobbar med styrka, kondition, stretch och nervsystem. Eftersom passen börjar med att tona in och avslutas med att tona ut (man sjunger), samt att man efter den långa vilan gör en meditation så får man även med det andliga och får träning på att koppla ihop huvud och kropp, vilket stärker förmågan att känna in och vara närvarande i sig själv. I denna yogaform arbetar man med många olika slags andningar vilket tränar och stärker hela andningsapparaten.

Lymfyoga
En dynamisk yoga med ställningar som mjukar upp lymfstationerna, får igång flödet och ger energi.

Ögonyoga
Sämre syn som kommer med åldern kan lindras genom att göra övningar för ögonen. De senaste 30 åren har vi skapat ett informationssamhälle och överbelastar dem så de behöver både träning och avslappning precis som resten av kroppen. De är ihopkopplade med levern så överansträngda ögon bidrar till att den överbelastas.

Sensingyoga
En yogaform som tar fram rörelser som våra kroppar är ämnade för och som mjukar upp och sätter fart på flödet . Enkelt att själv göra korta eller långa pass hemma – klipp på youtube

Yogastudios i Karlskrona