Min väg är inte din väg…

… men kanske inspiration till din väg.

Jag jobbar med att hjälpa människor stärka sitt immunförsvar och sin hälsa naturligt. Det är så otroligt givande och roligt att träffa många olika personligheter med olika belastningar. Varje resa är unik och det finns inte ett svar som löser allt eller ens samma åkomma eller problem. Däremot så kan många behöva samma inslag av liknande hälsofrämjande insatser, men varje person måste få välja i vilken ordning han eller hon ska ta till sig dem och göra dem till en del av sitt liv.

Sedan många år har jag varit långtidssjuk (utbränd p.g.a. gravt överbelastat system) och vid flera tillfällen har jag försökt få hjälp av sjukvården utan att de kunnat hjälpa mig med att avlasta systemet och tillfriskna. Under flera år har jag istället själv gjort ett redigt jobb med att ta hand om mig själv på ett naturligt sätt och provat olika vägar och behandlingssätt. Sedan dess har jag i stort sett hela tiden mått bättre och bättre även om jag fortfarande trillar ibland. Som tur är så blir det oftast allt lättare att resa sig ju bättre jag mår.

Alla har svackor ibland och det kommer alltid uppstå saker man inte kan påverka så det bästa man kan göra för sig själv är att skapa de bästa förutsättningarna för att ändå hantera och njuta av livet under tiden. Mitt mål är inte att må tiptop och leva perfekt utan att bli piggare och starkare och förhoppningsvis få ett så pass starkt immunförsvar så jag håller, känner glädje och kan ta vara på livet under många år till. Jag har haft alldeles för många år som energilös och svag redan.

Många vägar bär till Rom

Eftersom många (ca 80%) symptom och diagnoser idag är livsstilsrelaterade så borde fokus först och främst vara att göra livsstilsförändringar framför att använda läkemedel eller göra operationer. Den som lider av något akut ska naturligtvis uppsöka läkarvård, men benämningen ”kronisk” får den som haft en åkomma i mer än 3 månader. Det behöver inte betyda att det kommer hålla i sig livet ut och man måste acceptera smärta, svullnad eller andra symptom. Och varje medicin och varje operation belastar systemet även om det löser akuta och ibland livshotande problem.

Om jag skulle behöva akut vård av någon orsak skulle jag naturligtvis lyssna på vad läkare eller annan sjukvårdspersonal hade att säga, men sen skulle jag gå till min egen kännedom om min kropp, mina kunskaper och bolla med andra terapeuter inom exempelvis lymfsystem, medveten andning, mental och andlig rådgivning, funktionsmedicin eller kost- och näring. Framförallt för att ta reda på vad det kan finnas för obalanser som har lett till det akuta.

Om du kan tänka dig att dina symptom eller diagnoser är livsstilsrelaterade så finns en hel uppsjö av kompententa terapeuter inom komplementärmedicin och jag vet att det kan vara svårt att veta i vilken ände det är bäst att börja. Läs runt lite, känn efter vad du själv tycker är intressant och prova i alla fall 2–3 gånger innan du avgör om det är något för dig eller inte. Det finns inte många vägar som är raka och självklara, våga prova och se det som ett sätt att lära känna din kropp och ge dig bredare erfarenheter. Jag skulle däremot inte göra många olika behandlingar samtidigt, det kan sätta igång mycket i kroppen som vill rensas ut på en gång så alla delar inte hänger med.

Hur jag landade i att utgå från andning och lymfsystem

Under många år stressade och pressade jag mig själv på olika sätt tills jag en dag 2005 kraschade helt. Sedan födseln belastades mitt system på olika sätt. Nu när jag fått kunskap om hur man avlastar systemet så har jag insett att jag inte lagt lika mycket tid till det, för att få en hälsosam balans. Det finns självklart också många positiva upplevelser och händelser genom livet som jag vårdar och tar med mig med värme.

Eftersom jag hade stark prestationsångest så satte jag fart igen så fort jag hade lite energi och jag kraschade igen 2007, sedan dess höll jag mig flytande precis över ytan eftersom jag fortfarande hade en massa ”måsten” i livet. I mina tankar liknade jag det med att jag hela tiden hade en full papperskorg, men den tömdes knappt innan det fylldes på mer hela tiden. Därför var det underbart att 2018 hamna på Anna Hallén Buitenhuis utbildning till Lymfolog. Där pratade hon om att vi är som en bägare som fylls hela tiden och behöver tömmas vartefter. Hon satte ord på det jag känt och beskrev varför det blev så och hur man så naturligt som möjligt kunde komma till rätta med detta.

Innan 2012, då jag kom in på det alternativa spåret, besökte jag sjukvården flera olika gånger om olika krämpor fast orsaken egentligen var densamma. Mitt system hade kollapsat och gav uttryck för det där jag var som svagast. Jag var energislut, hade stora sömnproblem, jag sov knappt på många år, jag hade problem med magen och allmänt dålig kondition. Utåt så höll jag ångan uppe med jobb, bowling, träffa kompisar, lite träning emellanåt och lite partaj. Men hemma säckade jag många gånger ihop. Mitt humör och känslor fladdrade åt olika håll och jag funderade och ältade mycket.

Det fanns perioder då jag knappt orkade göra någonting, att gå till affären 150 meter hemifrån eller lägga ett brev på brevlådan kunde vara ett heldagsprojekt. Bara att ringa ett samtal kunde vara energikrävande och som ett högt berg att bestiga. Jag åt barnmat ibland eller ugnsgrillade lax och pommes för att jag inte orkade laga mat. Det är många dagar jag rullat ur sängen för att ramla i soffan och sen tillbaka för att få lite variation och inte bara ligga i sängen hela dagen.
Jag har också varit så stel att det har varit svårt att torka mig vid toalettbesök, svårt att gå i trappor för att det känns som knäna inte ska hålla och att hänga tvätt var oerhört jobbigt.

Något år innan jag kraschade så gick jag regelbundet hos psykolog, men eftersom jag var helt uppskruvad och stressad så var jag inte helt mottaglig för vad hon sa just då men jag kommer ihåg vissa bra saker som hjälper mig ibland. Jag fick också strax innan jag kraschade andra gången möjlighet att gå i KBT-terapi, det var bra på det sättet att jag fick en överblick över det fullspäckade schema jag hade. Allting jag gjorde var jätteroligt och utmanande, men när det inte finns tid för återhämtning och reflektion så är det svårt att bara ånga på, en dag tar det stopp.

För att läka blev jag erbjuden olika läkemedel och terapier, som jag upplevde inte ledde någonstans.

Början på bättringsvägen

Sedan februari 2012 då jag mådde som sämst så bestämde jag mig för att sluta röka och sakta börja göra bra och hälsosamma val för mig själv. Några månader senare hade vi en personaldag på jobbet som handlade om att generera positiv energi och jag skrev ner korta meningar som blev som ett mantra och en påminnelse att hela tiden bli starkare och piggare.

Självförtroende/släpp oro

– Våga vara i nuet. Det låser sig om man fastnar i det förgångna eller så oroar man sig för framtiden.

– Fokusera på saker du själv kan påverka, släpp det du inte kan göra något åt. Det ger positiv energi.

– Se möjlighet istället för hinder, det genererar Framgång, Hälsa, Glädje, Kärlek, Vinst, Rikedom.

– Tänk på vad DU vill skapar positivitet!

Förändra inställning:

– Fokus på möjligheter istället för problem

– Fokus på styrkor istället för svagheter

– Gilla läget och gör det bästa av situationen

– Förväntan att lyckas: Det kommer gå bra

– Lägg energi på det som kan påverkas

– Förmåga att ta tag i saker

– Mod – Våga! Vad är det värsta som kan hända…?

– Lärande förhållningssätt

Kosten påverkar hälsan
Jag började även prova LCHF och blev snabbt piggare och lite slankare, men jag var inte så strikt eller noga med vilka produkter jag åt och kände att det inte riktigt det här jag letat efter. Men det lärde mig att bli bekant med innehållsförteckningarna på alla varor i affären och jag har även fortsatt att mestadels äta åt det hållet och idag är det mer som Paleo med mycket av alla grönsaker. Jag har också uteslutit citronsyra och andra e-nummer ur kosten, vilket är väldigt svårt men kan vara viktigt för många idag. Det är tyvärr inte många hyllor jag är intresserad av i affären numera.
I och med att min vän och kollega bodde hos mig när hon började läsa kost och näring så blev jag väldigt intresserad och fick mycket hjälp och insikt om vad vi behöver för näring för att läka och för att kroppen ska fungera. Jag provade mycket kosttillskott och olika dieter som hon tagit fram eller rekommenderat. Det kan många gånger vara en djungel, en hälsoguru säger det ena och en säger det andra, men jag är otroligt glad att jag provat olika saker för det har lett mig till där jag är idag på min väg i mitt liv mot bättre hälsa.

Allt börjar falla på plats
När jag knåpat ihop olika delar i mitt liv, med arbete, boende, lagom nivå på min hobby och, framför allt började trivas med mig själv, så dök min kärlek upp. Det gjorde att jag ganska snart flyttade från Stockholm där jag aldrig riktigt trivts, främst p.g.a. högt tempo och stora avstånd. Men jag är ju ändå uppväxt där och har många fina vänner, bekanta och familj kvar där. Jag flyttade till Karlskrona och ett helt annat, mycket skönare, tempo.

I samma veva som jag flyttade blev jag gravid och arbetssökande. För första gången på mycket länge fick jag möjlighet att bara vara. När jag tidigare varit sjukskriven så var det ju med ambitionen, både från läkare, arbetsgivare och mig själv, att komma tillbaka till jobbet eller studierna så fort som möjligt, även om jag inte var redo och fortfarande bara var strax ovanför ytan. Men denna gång kunde jag äntligen slappna av, varva ner. Sen är det ju inte semester att föda barn och bli förälder, men jag fick en erkänd anledning till att bara rå om mig själv och min familj.

Under barnvagnspromenaderna lyssnade jag på olika hälsopoddar och fastnade främst för andningen och lymfsystemet. Detta ledde mig till att utbilda mig i lymfmassage och medveten andning och då insåg jag att det var pusselbitarna jag saknat på min hälsoresa!

Egenvård för lymfsystemet, andningsövningar och yoga

Att landa i och utgå från att långsiktigt ta hand om lymf- och andningssystemet har för mig blivit en självklarhet. Vägen till bättre hälsa är ofta lite snårig och jag tycker inte att man behöver ha bråttom att vaska fram den nya hälsosamma livsstilen. Träna på tålamodet.

När du lutar dig tillbaka (frigör dig från måsten) och gör bra saker för dig själv sakta men säkert så ökar chansen att du ser fler positiva möjligheter på vägen i livet.

Jag har satt upp både långsiktiga och kortsiktiga mål i livet, t.ex. att jag vill vara en pigg, frisk och glad pensionär som sluppit det ”som kommer med åldern”. Jag vill klara av en halv Iron man innan jag är 50 år. Det här året vill öka yogadosen och börja löpträna lite smått. Jag vill orka göra fler utflykter med min familj och ta vara på tiden med min son. Tänk om man kunde kapsla in lite från varje ålder och ta fram ibland, han är snart fem år och det är helt otroligt vad tiden går fort. Jag vill verkligen uppleva livet medan det pågår.

Självklart vill jag också fortsätta utvecklas på jobbet och få träffa människor som är redo att stärka sitt system oavsett var dem befinner sig på sin väg och i vilken takt de vill gå. Och jag vill arbeta med att förstärka naturlig hälsas position i samhället.

För att nå de målen, så behöver jag först och främst fortsätta mitt arbete att stärka mitt immunförsvar och avgiftningssystem (lymfsystem, lever, tarmar bl.a.) eftersom det under väldigt lång tid varit överbelastat. Så jag håller, så att säga, på att tömma papperskorgen ordentligt. Eftersom det också dagligen fylls på och det ligger mycket slaggprodukter i systemet som ska ut, känslor, händelser, funderingar, bakterier, virus, tumörer, cancerceller, proteiner, fett, gamla celler och blodkroppar mm, så vill jag ta det sakta men säkert med utrensningen och återuppbyggandet. Jag vill att alla delar i kroppen hänger med och jag vill känslomässigt hinna med. Jag vill även göra förändringar som blir till hållbara och självklara vanor och samtidigt uppleva nuet. Jag siktar inte in mig på att leva 100% perfekt eftersom det kan skapa en stress i sig, speciellt som jag tidigare led av prestationsångest. Jag hoppas på att i sinom tid kunna göra 80–90% rätt och under tiden väljer jag undantag som jag tycker är viktiga för mig, vilka säkerligen kommer ändras vartefter.

Lymfmassagen och egenvården
Jag uppskattar lymfmassage och egenvård så himla mycket eftersom det får igång flödet, lossar på fibroser (vävnad som stelnat med slaggprodukter) och ärr. Själva massagen och beröringen sätter igång avslappningsfunktionerna och släpper fram våra försvarare i kroppen och kan också lossa på känsloknutar. Det kan vara en väldigt kraftfull behandling och kan få igång läkningsfunktioner så det kan ge utrensningssymptom. De kan också blomma upp lite då och då under hälsoresans gång.

Därför försöker jag jobba så försiktigt jag kan och med tålamod samtidigt som jag hela tiden känner mig mer levande.

Yoga och annan mjuk träningsform för överbelastade system
Enligt mitt sätt att se det, är det bäst att träna lågintensivt eftersom man kan anpassa den utefter kroppens förmåga och dagsform. Man stärker upp andningssystemet, lyssnar på kroppen och blir sakta starkare inifrån och ut och jag upplever även att hjärnan känns klarare och mer avslappnad.

Exempel på sådan träning är Yoga, chi ball, tai chi, qi gong, karate, promenader, cykling och simning.

Själv har jag verkligen fastnat för Kundaliniyogan då den får med så många delar. Det finns andningstekniker i varje övning och återhämtning mellan och en härlig meditation på slutet. Vilan mellan övningarna ger mig även en uppskattad möjlighet att känna in vad som händer i kroppen.
Övningarna är en blandning av styrka, uthållighet, stretch och rörlighet, man får i lugn och ro utmanas att göra övningar som man inte trodde var möjligt. Så himla inspirerande!

I höstas provade jag att ta med det till när jag joggade med näsandning, vilket kändes mycket bra, förutom att jag inte var redo för jogging än. Spring en låt och gå en låt i 5 km, då hinner kroppen rensa undan mjölksyran, syresätta och bygga upp samtidigt.

Kombinationen av massage, arbete kring att få i gång lymfsystem och andning och yoga gör att kroppen sakta blir mjukare, starkare och smidigare och kroppshållningen blir hela tiden bättre och förhoppningsvis kan kroppen hitta tillbaka till sin ursprungliga hållning vilket är en förutsättning för god hälsa och ett bra flöde. Organen får också mer plats och har större chans att göra sitt jobb.

Jag ser det som att bygga en stabil grund att stå på innan jag tar mig till nästa nivå.

Andningsövningar, avslappning och meditation gör att lymfsystem, lever, tarmar och andra organ kan arbeta. De stänger av så fort vi är aktiva eller stressade (oro, rädsla, ångest).

Döm inte andra och deras åsikter, du vet inte vad de har för erfarenheter och kunskaper som gör att de landat där de är idag

Stolt foliehatt med helhetssyn

Jag har lagt och lägger ner otroligt mycket tid och pengar på att stärka mig naturligt och lära mig hur kroppen fungerar, vad den behöver naturligt och hur det hänger ihop som en helhet. Jag har inte haft något annat val och i värsta fall kanske jag inte hade levt idag om jag fortsatt att lyssna på sjukvården.

Denna resa har gett mig så otroligt mycket kunskap och förståelse om hur fantastisk kroppen är när man jobbar MED den och jobbar MED immunförsvaret. Det finns inte någon hälsosam quick fix utom möjligen intensiv andningsträning för den som kan och även då behöver du jobba med kost, motion, hållning och tankar bl.a.

Med all denna kunskap och erfarenhet och lyxen att ha fått möta många andra kunniga människor som först och främst utgår från att hjälpa kroppen naturligt så är jag otroligt restriktiv mot läkemedel och åtgärder som gör tvärtom. Varför rasera när jag kan bygga upp…

Om det gör mig till en foliehatt som det är fritt fram att håna, så varsågod! Jag bär den med stolthet och jag delar gladeligen med mig av min kunskap och ett annat synsätt med ödmjukhet. Den som vill lyssna tar till sig på sitt sätt, med sina erfarenheter och ska självklart göra vad som är bäst i sitt liv.

Läs mer…

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Hjärtat pumpar ut blodet med näring och vätska i kroppen och en del vätska går tillbaka via venerna medan en del går...

Älskade fötter

Älskade fötter

Jag har alltid haft lite fotfobi, främst för att jag alltid har varit lite plattfot och inte tyckt de var så fina. Med...

HLR och egenvård för hjärtat

HLR och egenvård för hjärtat

I fredags gick jag en HLR-kurs på vuxna som WellNetWork anordnade. Jag har tänkt att det gjorde jag ju inte för så...