Lymfsystemet – kroppens avlopp

Hjärtat pumpar ut blodet med näring och vätska i kroppen och en del vätska går tillbaka via venerna medan en del går tillbaka genom lymfsystemet. Där samlas även slaggprodukter upp för att föras ut ur kroppen eller oskadliggöras på vägen.
Lymfsystemet går uppåt i kroppen och töms ut i blodet vid nyckelbensgroparna och forslas direkt till levern som sorterar och skickar ut skräpet via tarmar eller njurar… om allt fungerar som det ska och om vi har förmåga att vara i det parasympatiska nervsystemet (lugn och ro) emellanåt under dagen och sover med kvalitet på natten (helst mellan 21-05).

Vi har ca 600-1000 lymfnoder i hela kroppen, varav ca 1/3 sitter från armhålorna och uppåt.
varje nod är riskornsstor och innehåller ca 25 miljarder lymfocyter (kroppens försvarare) var.
Noderna är samlade kring halsen och nyckelbensgroparna, armhålorna, i bukhålan, ljumskarna och i knä- och armveck. Det är där de flesta inkräktare i kroppen tas omhand, om flödet har förmåga att forsla fram

Vätskan och slaggprodukterna pressas in i lymfkärlen, ett större kärlsystem än blodsystemet, och trycks sakta uppåt. Det som gör att det tas upp i lymfsystemet är djupandning, trygghet och mjuka muskelrörelser. I hålfoten och vaden har vi extra starka pumpar.

När vi är stressade, mer i det sympatiska nervsystemet (aktivitet), eller har andra olika slags blockeringar så trögas systemet ner och avloppsutrensningen försämras och slaggprodukter/skärp fastnar i vävnaden eller i de olika stoppen (tänk dig bäverdammar där flödet sakta sipprar igenom men skräpet fastnar).

Exempel på blockeringar – Ärr, stick, fibroser, känslor/trauman, felaktig hållning, bakvänd andning/försämrad andningsteknik, åtsittande kläder, övervikt, spända muskler, stel vävnad och inflammation.
Exempel på slaggprodukter – Avfall från när cellerna förnyar sig, gamla och trasiga celler, proteiner, fett, bakterier, virus, gifter, cancerceller, tumörer och blåmärken.

Läs mer om lymfsystemet och om lymfbehandlingar
Börja andningsträna

Mer lymfmassage åt folket!

Sättet vi lever idag i vårt moderna samhälle belastar våra gamla kroppssystem (kropp och knopp) mer än avlastar och de allra flesta behöver lägga lite extra tid på att vårda sitt lymfsystem. Framförallt själv, med egenvård och andra naturliga insatser, men gärna med hjälp av behandlingar som främjar och jobbar med systemet som t ex lymfmassage/lymfbehandling/lymfdränage. Kärt barn har många namn och vi jobbar alla lite olika och har olika sätt att se på hur vi ska ta oss an olika hälsoarbetet samt har olika andra utbildningar som gör att vi alla blir unika vilket jag ser som en superkraft. Det skapar en flexibilitet och vi har då, som kollegor inom hälsovård med naturliga lösningar, möjlighet och förmåga att nå ut till alla människor med olika slags funktionsproblematik.

Åter till lymfsystemet – för de allra flesta är det inprogrammerat att borsta tänderna varje morgon och kväll för att hålla tänderna rena, lika självklart borde det vara att ta sig tid att hjälpa till att hålla rent på insidan. Jag upplever att många som arbetar med hälsa och sjukvård tar för givet att avloppssystemet bara funkar och är där. För mig är det tvärtom, är det inte bra flöde och tomt på blockeringar i lymfsystemet så underlättar det för att skapa försämrad miljö på insidan. Det i sin tur kan leda till många olika slags symptom och problem och är inte bara kopplat till uppenbara lymfproblem som olika slags ödem (lipödem, lymfödem, myxödem och dercum) eller cancervård.

Utveckla istället för stäng ner

För några veckor sedan hälsade jag på Lymfterapeuten Lena Klintefors på Blekinge sjukhus. Där jobbar de främst med de patienter som har haft viss cancer. På en 40%-ig tjänst (samt en heltid på avdelningen i Karlshamn) finns det ju heller inte utrymme att fokusera på mer. Nu ska de tyvärr dra in hennes tjänst och ta bort det hon ändå arbetat upp och det faktum att hon har varit betydelsefull för många under sina år.
Läs mer – Sydöstran
Lyssna mer – SR Blekinge

Istället för att dra ner på en sådan viktig verksamhet är det tvärtom dags för att växla upp och utveckla. Att få hjälp med lymfsystemet, som är en av de grundläggande parametrarna för att kroppen överhuvudtaget ska fungera , ska inte vara en lyxfråga. ALLA ska ha tillgång till lymfmassage och hjälp med egenvård.

Valfri vård
I andra länder inkluderas lymfmassage och all annan slags vård på olika sätt i försäkringssystemet.
Från 2004 har man i Norge möjlighet att välja vård på ett helt annat sätt och skolmedicin och naturliga vårdinsatser jobbar tillsammans – läs mer i Hälsovinsten – den norska hälsovågen – lyckat samarbete mellan alternativ- och skolmedicin.
I Tyskland är de flesta beordrade lymfmassage både innan och efter operation då det stärker immunförsvaret och hjälper kroppen att läka. Vad jag har förstått är det däremot inte lätt att hitta lymfmassage privat, vilket ju är en nackdel.
Jag har även hört att de beordrar lymfmassage efter operation i Turkiet.
I ett annat land har jag förstått att nyblivna föräldrar får hjälp med kraniosakral terapi i samband med förlossningen, en behandling som jobbar med att släppa på spänningar och blockeringar i nervsystemet – läs mer om kraniosakral terapi. En förlossning är barnets första traumatiska upplevelse och det kan många gånger vara en tuff upplevelse för föräldrarna. På detta sätt får de hjälp att hantera detta på en gång så slipper det kanske vara en del tillsammans med många andra belastningar som får systemet att brista.
Självklart finns det många andra slags behandlingar som är fantastiska och också jobbar med att hjälpa kropp och sinne med sin egna fantastiska förmåga till självläkning.

Kroppen har över 100 000 olika processer pågående samtidigt i kroppen – och allt hänger ihop!

Friskvårdsförbunden jobbar för att integrera friskvården och ge större möjlighet till naturliga insatser
– Artikel: Är friskvården sjukvårdens livboj i en tid av kris?

Att få välja själv och vara delaktig i sina vårdval ska även innefatta naturliga lösningar. I första hand är i alla fall jag en naturlig varelse och behöver hjälp med förutsättningarna för fungerande kroppssystem. Medicinska lösningar hör till alternativa eller akuta lösningar.
En del kommer till 100% välja medicinska lösningar och en del till 100% naturliga lösningar. Men det finns så oerhört många alternativ och kombinationer däremellan. Bland det viktigaste vi som jobbar med att vårda människor på olika sätt kan göra är att hjälpa människor hitta och förstå sin egen kunskap om sig själv.

Läs mer…

Älskade fötter

Älskade fötter

Jag har alltid haft lite fotfobi, främst för att jag alltid har varit lite plattfot och inte tyckt de var så fina. Med...

HLR och egenvård för hjärtat

HLR och egenvård för hjärtat

I fredags gick jag en HLR-kurs på vuxna som WellNetWork anordnade. Jag har tänkt att det gjorde jag ju inte för så...