HLR och egenvård för hjärtat

I fredags gick jag en HLR-kurs på vuxna som WellNetWork anordnade. Jag har tänkt att det gjorde jag ju inte för så länge sen… men vid närmare eftertanke var det ca 10 år sedan så det var verkligen dags igen!
Otroligt nyttigt att träna på detta och hålla sig uppdaterad om de senaste rekommendationerna.
Det var också väldigt skönt att i en liten grupp där vi som också känner varandra kunde prata om olika scenarion och egna och andras förväntningar för de som har gått HLR-kurs och eventuellt blir SMSlivräddare.

SMSlivräddare på egna villkor

Den som gått HLR-utbildning kan ladda ner appen SMSlivräddare och registrera sig. Det är ett register som 112 använder när de får larm för att se om någon finns i närheten för att hjälpa till innan ambulansen kommer. Var och en får ett uppdrag, t.ex. hämta hjärtstartare, hålla omgivningen lugn och på avstånd eller avlösa den som börjat med HLR på plats.
Dock tycker jag att det är viktigt för den egna hälsan att inte vara tillgänglig dygnet runt så ju fler som går utbildningen och registrerar sig desto större chans är det att det ofta finns någon i närheten som kan hjälpa till vid misstänkt hjärtstopp.

Stärk ditt hjärta med rätt andning

Stärk ditt hjärta och förebygg hjärtstopp med andningsövningar och egenvård för lymfflödet

Vi har idag skapat ett samhälle som belastar med än avlastar våra system vilket påverkar andningen och lymfflödet. Det är inte bara att andas utan det är viktigt hur du andas. Sämre andningsvanor reflekterar en sämre hälsa och tvärtom. Ett trögt och belastat lymfsystem försämrar i sin tur blodflödet och blodkvaliteten. Lymfsystemet och njurarna renar blodet.

Kom igång med egenvård och pausövningar för lymfsystemet

Så gör du HLR – hjärt-lungräddning
 • Kontrollera livstecken
  Skaka personen försiktigt och försök få kontakt. Om personen inte svarar eller reagerar är det ett tecken på medvetslöshet. Om personen reagerar på tilltal eller beröring, är hen vid medvetande. Fråga hur du kan hjälpa till
 • Kontrollera andning
  Om personen inte reagerar, kontrollera om personen andas genom att lägga en hand på pannan och två fingrar på hakspetsen. Böj huvudet bakåt samtidigt som du lyfter hakan – se, lyssna och känn efter normal andning. 
  Vid misstanke om smitta
  Kontrollera andningen genom att öppna luftvägen och endast se om personen andas.
 • Ring 112
  Om personen andas onormalt eller inte alls, ring 112 snarast, eller be någon annan att göra det.
  Sätt mobilen på högtalare. Du får vägledning och hjälp från SOS-operatören.
 • Gör 30 bröstkompressioner
  Om personen andas onormalt eller inte alls, gör bröstkompressioner. Stå på knä så nära personen som möjligt. Placera den ena handens handlov mitt på bröstet, lägg den andra handen ovanpå och knäpp ihop fingrarna. Tryck bestämt mitt på bröstet och tryck ned bröstbenet 5-6 cm och släpp sedan upp. Tryck hårt och snabbt, i en takt av 100-120 kompressioner per minut. Släpp upp bröstbenet helt mellan kompressionerna, men behåll hudkontakten.
 • Gör 2 inblåsningar
  Gör två inblåsningar efter 30 kompressioner. Lyft personens haka och böj huvudet bakåt. Täpp till näsborrarna med tummen och pekfingret. Slut dina läppar runt personens mun och blås in ett andetag. Kontrollera att bröstkorgen höjer sig och ta bort din mun. Gör sedan en inblåsning till. Om bröstkorgen inte höjer sig så böj personens huvud mer bakåt, täpp till näsan ännu bättre och försök igen.
  Vid misstanke om smitta
  Om du inte vill eller kan göra inblåsningar, ring 112 och gör enbart bröstkompressioner utan uppehåll.
 • Fortsätt med kompressioner
  Fortsätt med kompressioner eller växla mellan 30 kompressioner och 2 inblåsningar utan avbrott mellan serierna. Fortsätt med hjärt- lungräddning, HLR, till dess att:
  • Ambulansen kommer
  • Personen visar tydliga livstecken
  • Någon annan tar över
  • Hjärtstartaren säger åt dig att göra uppehåll
  • Du inte orkar längre
 • Använd en hjärtstartare Om det finns en hjärtstartare tillgänglig, starta den och följ råden som den ger.

Läs mer…

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Hjärtat pumpar ut blodet med näring och vätska i kroppen och en del vätska går tillbaka via venerna medan en del går...

Älskade fötter

Älskade fötter

Jag har alltid haft lite fotfobi, främst för att jag alltid har varit lite plattfot och inte tyckt de var så fina. Med...