Älskade fötter

Jag har alltid haft lite fotfobi, främst för att jag alltid har varit lite plattfot och inte tyckt de var så fina. Med tiden när mitt system blev mer och mer belastat så började de även lukta emellanåt, vilket var väldigt jobbigt. Oavsett om jag köpte citronluktande skosulor eller hade strumpor i skorna så var det svårt att få bort doften. Nu när jag i ca tio år sakta har gjort förändringar till en naturlig, hälsosam och hållbar livsstil och de senaste fem åren jobbat med att få fart på flödet så upplever jag mina fötter mår betydligt bättre. Tack vare att jag själv också börjat massera mina fötter hemma, går på 3D Zonterapi, går barfota för det mesta och yogar regelbundet så upplever jag att mina fötter mjukas upp, luktar betydligt mindre och jag börjar skymta fotvalv! Jag är väldigt nyfiken på barfotaskor, jag har köpt ett par för att promenera i och ska så småningom ta mig till en butik som säljer lite mer vardagliga barfotaskor. Från april till september går jag gärna i flip flops.

En av sakerna jag tyckte var läskigt när jag skulle starta eget och börja massera var att jag skulle ta i andras fötter. Jag bestämde mig för att jag skulle fråga varje person om de ville ha fotmassage eller ej och hoppades att de skulle säga nej. Första dagen hade jag fem kunder, ingen sa nej och sen dess har jag inte haft några som helst problem att massera fötter. Nu lägger jag t.o.m. gärna lite extra tid på det eftersom man genom att mjuka upp fötterna sätter igång nervsystemet och masserar hela kroppen inifrån. För att förbättra mina fotmassager och förstå hur fotens zoner hänger ihop med olika delar av kroppen har jag gått en fantastisk grundkurs i 3d Zonterapi hos Team Hellberg på Öland, den kan jag varmt rekommendera vemsomhelst för både egen del och kunna ge sina närmaste bra fotomhändertagande. Min kollega Sandra Persson på Hälsozonen Karlskrona har gått den 1-åriga zonterapiutbildningen där och är den jag själv väljer att gå till när jag vill ha en mjuk och underbar behandling av mina fötter.

Fötterna ska både bära dig genom livet samt speglar hur din insida mår

Reduced blood flow = sämre blodflöde
Damaged nerves = skadade nerver
Ulcers = sår
Callus = förhårdnad, valk
Bunion = Snedställda tår, hallux valgus
Ingrown nails = inåtväxande tånaglar
Dry, cracked skin = torr, sprucken hud
Reduced blood flow = sämre blodflöde
Damaged nerves = skadade nerver
Ulcers = sår
Callus = förhårdnad, valk
Bunion = Snedställda tår, hallux valgus
Ingrown nails = inåtväxande tånaglar
Dry, cracked skin = torr, sprucken hud
Corn (Hammer toe) = Hammartå

Hur dina fötter är formade påverkar hållningen i resten av kroppen. Sneda fötter, hoptryckta eller krokiga tår, är plattfot eller har högt och stelt fotvalv är som att nedersta delen på en byggställning inte är korrekt och stabilt ihopsatt, vilket gör delarna högre upp vingliga, sneda och sköra.
Är någonting stelt, svullet eller gör ont på foten så motsvarar det något symptom på motsvarande ställe i kroppen, t.ex. nackzonen kring stortåleden kan vara sned, stel och göra ont vilket då kan vara ett tecken på att nacken är stel och gör ont.
Stela, kalla och/eller svullna fötter visar även på ett försämrat flöde till och från foten, både lymf- och blodflöde. Det kan orsakas av bl.a. stress och överdos av kolhydrater. Är du och din kropp aktiv hela tiden, om du har ångest eller oroar dig mycket eller har dålig självkänsla och inte har en inre trygghet så är ditt system inställd på att fly eller kamp vilket gör att den omfördelar blodet och energin till de stora musklerna.
Kalla händer och fötter är bland de första tecknen på ett stressat system och då kanske det inte bara behövs vård som mjukar upp fötterna utan även någon slags själavård och eller mental träning.
Vid överdos av kolhydrater så kan kroppen inte riktigt hantera det och behöver göra om det till fett och stuva undan och lagra det någonstans, bl.a. täpper de till de minsta blodkärlen i ändarna samt kan skada nervändarna i processen. Det gäller inte bara de personer med diabetes som bilden visar utan alla med svullna fötter, hårda hälar eller andra problem och inte bara p.g.a. kolhydratöverdos, det finns även annat som kan överbelasta systemet.

Goda andningsvanor är en förutsättning för bra cirkulation

Hur andas du? – läs mer

Lär dig mer om fotens anatomi och barfotaskor

För någon månad sen lyssnade jag på två fantastiskt bra avsnitt om fötter i podden 4health där Anna Sparre intervjuade Rasmus Svärd, ett om fötter och ett om barfotaskor, han är en osteopat som har fördjupat sig i fötternas uppbyggnad och funktion och berättar mer om hur du kan komma tillrätta med Hallux valgus, hammartå och varför det är så viktigt varför tårna inte ska vara hoptryckta, bl.a. försämras balansen rejält om stortån inte ligger rätt.
Ta dig tid att lyssna och läsa på länkarna nedan. Att börja vårda och förstå vad viktiga våra fötter är kan göra underverk för resten av ditt system. Vi stänger in våra fötter i strumpor och skor i tidig ålder vilket på sikt kan skapa rejäla besvär av olika slag.

337: Rasmus Svärd – FÖTTER! Fotens centrala roll för hälsa

338: Rasmus Svärd – SKOR! De dolda farorna med dina skor

Vårda dina fötter och ta hand om dig

Läs mer…

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Hjärtat pumpar ut blodet med näring och vätska i kroppen och en del vätska går tillbaka via venerna medan en del går...

HLR och egenvård för hjärtat

HLR och egenvård för hjärtat

I fredags gick jag en HLR-kurs på vuxna som WellNetWork anordnade. Jag har tänkt att det gjorde jag ju inte för så...