Om lymfsystemet

Att lymfsystemet har ett bra flöde är viktigt för vårt immunförsvar, det avlägsnar gamla/skadade/främmande celler. Det är kroppens avfallstransport från vävnader och kroppens mjukdelar – dvs. hud, fettväv, muskler mm. Lymfvätskan har ingen pump som blodet har av hjärtat så det flödar genom muskelrörelser, djupandning och massage. Det behöver också fyllas på med vätska så det inte blir så trögflytande, eftersom det produceras ca 2-4 liter lymfvätska varje dygn så behöver man fylla på med lika mycket vatten eller örtteer som inte är vätskedrivande. För att det ska flöda genom systemet så behöver ärr, ärrvävnader och fibroser (hård vävnad som blivit till pga att lymfvätskan stoppats och slaggprodukter fyllts på och växt samman) lösas upp, vilket kan ta olika lång tid beroende på hur djupt det sitter, hur många stopp man har och hur stressad kroppen är. Har man även en mer eller mindre svullen kropp behöver man få bort vätskan och man kan likna det vid att ett isberg smälter och det kan dyka upp stopp och ömma partier lite vartefter.

Lymfflödet med slaggprodukter, så som proteiner, fett, döda celler, bakterier, virus, gifter och blåmärken, tar sig genom kroppen genom lymfkärl och passerar lymfstationer med lymfnoder vars jobb är att bearbeta lymflasten, tillintetgöra bakterier och virus så gott det går, vidare töms det ut i blodet igen vid slutstationen i nyckelbensgropen. Därifrån transporteras det till levern som sorterar lasten och om allt fungerar som det ska så rensas det ut ur kroppen via urinen och bajset.

Känner du dig svullen? Har du låg energi? Blir du ofta sjuk?

Det kan bl a vara så att ditt lymfsystem är trögt eller du har ärr på kroppen, både synliga och djupa, eller är stressad så att ditt flöde inte fungerar som det ska.

Välkommen att boka en behandling för att lära dig mer om hur du kan ta hand om dig!

Läs mer om behandlingar
Symptom på stört system och sämre flöde

– Ödem, primärt och sekundärt

– Lipödem

– Fibroser, förtätningar i fettväven när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop. Gör ont vid massage/beröring.

– Fibromyalgi, restless legs, reumatism, celluliter

– Sömnsvårigheter, yrsel, huvudvärk, domningar i fingarar och armar, sendrag/kramp i benen, pirr i benen. Kramp och smärta runt revbenen.

– Värk och stelhet i kroppen, ryggen och nacken.

– Frusen

– Lätt att få träningsvärk eller huvudvärk efter träningen. Värk och svullnad i ben, fingrar och rygg efter promenad/motion.

– Övervikt, svårt att minska i vikt

– Lätt att bli förkyld, bihåleproblem. Influensasymptom, värk i kroppen. Stelhet och värk i kroppen som kan flytta runt. Ryggskott.

– Oro och stress i kroppen. Har svårt att slappna av. Får inget gjort, är långsam och vill inte göra nåt.

– Känslan av att vara tjock

Det som stör systemet och hämmar flödet

– Hormonella svängningar som pubertet, menscykeln, graviditeter och blodsockersvängningar

– Skräck, oro, chock och stress

– Värk/skada, slag, infektioner och operationer

– Monotona arbeten och stillasittande

– Högintensiv träning, tunga lyft och stress (Kan hanteras då flödet fungerar igen och man ser till att ta sig tid för återhämtning)

– Sprutor, vaccinationer och bett

– Läkemedel och kemiska produkter (hushålls- och hudvårdsprodukter)

– Snabba kolhydrater, socker

– För lite protein och för mycket protein

– För lite bra fett och för mycket dåligt fett (ät helst kokosolja, ghee, fiskleverolja och olivolja bl.a.)

– Gluten, E-ämnen, mejeriprodukter

– Strålning (Micro, Wi-Fi, 4G och 5G)

– Kaffe (2, max 3 koppar/dag kan gå bra)

– Drycker med socker, ersättningssocker och medel med koffein och guarana.

– Alkohol

– Rökning och snusning

– Kläder och smycken som sitter för tajt, t ex bh:ar, trosor, jeans och ringar.

– Felaktigt sittande stödstrumpor

– Negativ känsla och energi

– Det som gör att just du svullnar

Tar man inte hand om lymfflödet regelbundet så fylls trögheten på och till slut så får man kraftiga symptom för att kroppen inte längre orkar städa

Avlasta systemet och sätt fart på flödet

– Bra andningsteknik/ djupandning/änglavingar

– Lymfmassage och regndroppsmassage

– Egenvårdsmassage mellan behandlingar

– Goda sömnvanor

– Vatten, örtteer
ca 1-2 liter/dygn (+mycket grönsaker)

– Naturligt glutenfritt

– Ekologiska produkter

– Grönsaksbaserad kost med lite frukt och bär

– Bra fett, t ex kokosolja, olivolja, sesamolja, fet fisk, avokado och nötter

– Rörelse utan pulshöjning, t ex promenader, simning och yoga, inte snabbare än att du kan näsandas och fingrarna inte svullnar

– Stödstrumpor/ Stödstrumpbyxor (ej knästrumpor)

– IR-matta och IR-bastu

– Andulleringsbädd

– Lymfkoppning

– Lymftejpning

– Kläder som inte sitter åt

– Njut av livet och fokusera på det du kan påverka

– Att kunna slappna av

Sömnen – lymfsystemet jobbar bäst i avslappnat tillstånd mellan 22-02 (en del säger 21-01) och hjärnan har sin storrensning i djupsömn. Har du missat storstädningarna under lång tid så rensas slaggprodukterna och det som kroppen inte vill behålla aldrig ut.

Lever och tarm – för att det ska kunna rensas ut så behöver man ta hand om lever och tarm. Är du i ständig stress(sympatiskt tillstånd) så är leverns första uppgift att alltid ta hand om adrenalinet, den hinner inte med något annat. Återhämtning är otroligt viktigt. Har du slut på energi så hjälper tarmen också till och hinner inte med sina egna uppgifter. Hjälp tarmen och levern med rätt byggstenar och återhämtning så hjälper de till i sitt arbete med utrensning och uppbyggnad av kropp och sinne.

 

 

Var snäll mot dig själv, beröm dig själv när du gjort något bra. Har du en ”dålig dag” så ta det som det är. Ingen är perfekt och ingen ska behöva sträva efter att bli perfekt. Kom ihåg att leva, hitta ditt eget flow och din egen väg. Gör saker som får dig att må bra på ditt sätt.