Lever som jag lär

Jag tycker det är viktigt att var och en hittar sin väg och sina aktiviteter för att skapa sig ett roligt och hållbart liv. Men det är ändå vissa områden som måste vara relativt starka för att tillsammans utgöra en stabil grund att stå på och vara stark inifrån och ut. Det gör i sin tur att man lättare kan hantera olika hinder som kommer i ens väg, t.ex. konflikter, utmaningar eller sjukdomar.

Jag gör inte allt rätt alltid. Jag siktar in mig på 80-90% rätt men har även sämre perioder ibland. Men de sämre perioderna idag är väldigt mycket bättre än hur jag levde förut. För mig är ”rätt” att göra insatser som hjälper och stärker min kropp och mitt system.

En naturlig vana idag var en ny vana för en månad sen, en annan var en ny vana för 5 år sen och utan dem hade jag kanske inte varit redo för en ny idag. Var sak har sin tid.

Innebörden att unna sig eller njuta av livet har för mig ändrats under tiden jag mer och mer tagit hand om mig. Jag värdesätter saker annorlunda idag än jag gjorde förr. Komma upp tidigt på morgonen och känna mig utvilad är så mycket mer värt än en sen kväll, oavsett om det är en festkväll eller en hemmakväll.

Jag har svårt för att göra alla rätt på en gång och det är heller inte min målsättning.
Prestationsångest har präglat mitt liv vilket i sig skapar en enorm stress i kroppen och sänker immunförsvaret.

Min målsättning är att på sikt göra 80-90% rätt för mitt system och leva och göra det bästa av det jag har under tiden. På så sätt känner jag att jag hela tiden är på rätt väg.

Jag vill åldras och vara så frisk och pigg jag kan och därför behöver jag hela tiden sikta mot att omvårda och ta hand om mig mer än att belasta mig men samtidigt vara självsnäll och låta mig ha dåliga dagar eller stunder emellanåt.

Sömn

Jag lägger mig helst mellan 20-22 och vaknar mellan 05-06 varje dag. För att säkerställa att jag andas genom näsan sover jag med tejpad mun. Raggsockor har jag ibland för att varma fötter skapar en härlig avslappning i hela kroppen. Detta förbättrar helt klart kvaliteten på min sömn och jag känner mig piggare när jag vaknar och har mer energi under dagarna.

Återhämtning

  • Jag ser till att ta mig tid för återhämtning och jag lyssnar på kroppen när den behöver vila.
  • Jag går gärna på lymfmassage men provar också andra behandlingar emellanåt, t.ex. healing, zonterapi eller hypnoterapi.
  • Andulleringsbädden (boka här) använder jag 1-2 ggr i veckan.
  • Jag har blivit mer närvarande i naturen och lägger märke till hur vacker och energigivande den är.
  • Jag yogar och mediterar och mitt mål är att göra det varje dag men jag är inte riktigt där än.
  • Jag andningstränar dagligen.

Motion

Jag tränar efter min kropps förutsättningar. Just nu är det yoga 1-2 ggr i veckan och trädgårdsarbete. Jag får även rörelse och styrka i mitt yrke som massör. Framöver vill jag komma igång med att promenera och yoga nästan dagligen. När jag promenerar går jag inte snabbare än jag kan andas med magen/diafragman och både in och ut genom näsan.

Kost

För mig är det viktigt att helt utesluta gluten och undvika produkter med socker och tillsatser i. Min inriktning är stenålderskost/paleo/actalp med mycket grönsaker, bär och frukt, bra animaliska proteiner och bra fett.

När jag äter på det här sättet så håller jag mig mätt längre och mitt humör är mer stabilt. Framförallt känner jag mig piggare och klarare i huvudet och känner att jag orkar mer än jag gjort på många år.

I grunden äter jag byggstenar så att organen i kroppen får det de behöver för att kunna fungera, men visst slarvar jag fortfarande ibland och kommer alltid göra det. Ibland äter jag pizza, sushi, hamburgare, chips och jag älskar mörk choklad och tar ett glas vin emellanåt.  Då väljer jag helst produkter utan en massa tillsatser och tillsatt socker.

 

Återfuktning

Bästa sättet att återfukta sig inifrån är att äta grönsaker, andningsträna och dricka vatten. En kropp i balans behöver ca 1-2 liter vatten per dag.

När man har en stressad och belastad kropp så är den även förmodligen uttorkad och det kan skapa många olika problem. För att kroppen ska må bra och vara hälsosam krävs bra flöden. När man tar hand om sig och rensar ut så kan det krävas mer vatten och supersalt (en blandning lika delar av havssalt, himalayasalt och örtsalt) än man tror.

När jag mår illa, får ont i huvudet, tryck i nacken eller har krampkänning så kan jag dricka upp till 2 liter inom några timmar och också en tesked supersalt lite oftare. Aldrig mer än 4-5 liter vatten på en dag, då tycker jag det är bättre att dricka lite extra i flera dagar. Och framförallt, alla är olika och det är viktigt att lära känna sig själv.

För den som knappt dricker vatten och inte heller känner törst så kan det vara så att kroppen lagt av med den funktionen om signalen inte blivit lyssnad på i tid.

Självkänsla/inre trygghet

För mig har det de senaste åren varit viktigt att lägga mycket tid på mental träning, jag vill lära mig känna in vad jag vill och vad jag tycker är roligt. Våga säga nej till andra och inte bara hänga på av vana eller för att jag inte riktigt vet vad jag vill. Jag har också funderat på vad som ger mig energi och vilka människor jag vill ta mig tid för. Jag är en person som reflekterar mycket och har mött många intressanta och fina människor att bolla tankar med genom åren. Mental träning har hjälpt mig att vara mer och mer sann mot mig själv hela tiden och jag känner mig oftare mer stark och trygg i mig själv.

Min syster sa en gång för länge sen att, oavsett om du trivs eller inte trivs med människor så kan du genom dina egna reaktioner på andra lära dig otroligt mycket om dig själv. Vissa människor är menade att stanna för livet, vissa kommer och går i perioder och vissa kommer en kort stund för att på något sätt lyfta något du behöver arbeta med dig själv med.

För mig är det ett utvecklande och intressant sätt att se på hur livet kan ha sin gång. Det betyder te.x. att människor man glidit ifrån är på en annan plats i livet, med andra intressen just nu. Man ska våga släppa taget och ge plats för nya möten. Är det meningen så hittar man tillbaka när det är dags.

Var sak har sin tid.

Livet

För mig har det blivit viktigt att arbeta med något som är en del i en givande livsstil.

Jag älskar att gå till jobbet. Mina tider har jag till stor del möjlighet att styra så det passar mitt privatliv.
Min lokal är verkligen en vacker och fin plats för återhämtning, den är en fantastisk där jag kan inspirera och sprida kunskap om att leva livet hållbart och med glädje.

Jag har en fantastisk och utmanande familj. Mina killar är lika bångstyriga och envisa som jag och tillsammans skapar vi en mysig tillvaro. Alla känner vi oss trygga med att kunna vara oss själva oavsett dagsform. Hela familjen trivs att hålla till hemma. Vi lagar mat från grunden och jag som har bott i lägenhet i hela mitt liv håller på att lära mig att ta hand om hus och trädgård. Att t.ex. vika tvätt eller klippa en rosenrabatt ser jag numera som en meditativ stund istället för ett måste. Jag känner mig lyckligt lottad att vi i vår familj, utöver jobb och förskola, tar oss tid för främst oss själva och återhämtning.