Man väljer själv….

22 april, 2020

… kan låta rätt hårt överlag. Men faktiskt så är det i rätt många situationer vi kan välja själv och det vi inte kan påverka ska vi försöka släppa taget om.

Den insikten för många år sen har stärkt mig väldigt mycket och är något jag fortfarande hela tiden får påminna mig om. Att fundera på olika händelser och skeenden i livet med utgångspunkten att jag själv har valt. I vissa situationer kanske jag inte helt valt själv, men det kan ha varit en situation p.g.a. ett annat val jag gjort långt tidigare. Det finns också helt klart elaka människor, eller goda människor som gör dumma handlingar eller människor som jag helt enkelt inte klickat med men inte insett det själv och kommunikationen och handlingarna har därför kunnat bli skeva och ibland destruktiva.

Min mamma har berättat att jag redan på dagis tog hand om de som var mindre. För 14 år sedan började läsa till Socionom med intentionen att rädda världen, men insåg efter min andra krasch att det var lite för stora skor för mig och jag var inte tillräckligt stark då för att klara av arbetet som Socionom så jag provade lite andra vägar tills jag hittade det jag jobbar med idag. Att få hjälpa människor att stärka sig inifrån, att hjälpa dem hitta sin väg på sitt sätt.
Jag älskar mitt jobb och de människor som väljer att komma hit och få behandlingar. Jag älskar allt nytt jag lärt mig och hur mycket jag växt på så kort tid. Jag visste att det inte skulle vara helt lätt när jag startade och blev egenföretagare, men jag räknade däremot inte med att samhället skulle stänga ner.

Hämtad från Facebooksida Framsteg – Jesper Caron, inläggsdatum 20 september 2019

Att slita på och inte ta hand om sitt immunförsvar och att bli rädd och orolig för olika smittor och sjukdomar kan liknas vid att rusta ner Sverige helt. Om vi lägger ner hela försvaret, senast vi var i krig var ju ändå för över 200 år sedan, för att sedan bli överraskade av att vi inte är tillräckligt starka om vi skulle bli anfallna.

Men så funkar det ju inte, vi behöver investera i oss själva och vara starka oavsett om vi blir anfallna eller inte. Det gäller även immunförsvaret. Och jag är övertygad om att ALLA oavsett symptom kan stärka sitt immunförsvar mer eller mindre. Blir vi starka inuti så blir vi förmodligen heller inte lika oroliga för sjukdomar för kroppen lär sig ta hand om det snabbare hela tiden.

Både jag och flera av mina kunder har reflekterat hur vi lättare tar oss igenom förkylnings- och influensasäsongen fast vi bara kommit en bit på bättringsvägen och har olika symptom kvar.
Att det kommer komma nya virus hela tiden, milda som elaka, är något vi kan vara säkra på. Och det är inte rimligt att stänga ner samhället varje gång. Skapa utrymme i vården för att ta hand om oväntade angrepp och börja investera i att förebygga istället för att släcka eldar.

Jag har en dröm att Tegnelll skulle säga – Benny Ottosson


Visste du att…

  • En sjukdom/diagnos anses kronisk efter endast 3 månaders besvär
  • Ca 80% av alla besvär/diagnoser/symptom och sjukdomar är livsstilsgrundade problem
  • Ca 3% av budgeten används till förebyggande insatser i sjukvården

Isolering används och har använts genom tiderna som straff och tortyr,
vad händer i ett samhälle om man får människor att isolera sig och undvika varandra?

Det dör ca 90 000 varje år i Sverige. SCB
Ca 500–2000 dör årligen av säsongsinfluensan och hittills (2020-04-18) har 1511 dött av det senaste nya viruset.
Sida med samlad statistik

Jag väljer idag saker jag själv kan påverka:

  • Jag kommer att bli ännu bättre på att stärka mitt eget immunförsvar och min hälsa. Mitt mål är att kunna hantera de sjukdomar som hälsar på och efter att ha gått på halvfart varvat med ett gas- och bromsbeteende vill jag ha en frisk, pigg och harmonisk andra halva av mitt liv.
  • Jag kommer söka information från fler källor än de som vinklar åt ett håll och gör människor oroliga.
  • Jag kommer fortsätta jobba med att hjälpa människor på sin väg och på sitt sätt. Med utgångspunkt från att vår kropp är otroligt stark och smart med rätt förutsättningar.
    Det spelar ingen roll vart och när man börjar, bara man börjar och har tålamod och börjar lyssna på sin kropp.
  • Jag kommer fortsätta läsa vad Anna Hallén Buitenhuis skriver och länka till hennes texter eftersom jag upplever henne som otroligt påläst och kunnig och som har stor respekt för individen och att alla funktioner i kroppen på något sätt hänger ihop. Självklart också andra texter av människor som jag tycker belyser och utgår från hur vi fungerar och behöver. All ära i att skriva själv, men man måste inte alltid uppfinna hjulet två gånger.
Varje steg i rätt riktning stärker

Saker jag kan påverka:
Mina tankar
Mitt förhållningssätt
Mina sovvanor
Min motion
Mitt kostintag – kost och näring som bygger upp och inte belastar. Man kan inte äta allt bara för att man kommer igång och motionerar, det sliter på insidan ändå.
Min återhämtning och livsglädje
Mitt mobilsurfande

Saker jag inte kan påverka och som sänker immunförsvaret och som jag ska försöka undvika och släppa:
Beslut på högre nivåer
Strålning (wifi, 4G och framförallt 5G)
Hur media skriver och vinklar
Andras beteende och ord

Samhället ska inte ha behövas stänga ner för en bättre miljö tack vare färre antal bilar i trafiken och färre flyg i luften.
Tänk på att du själv kan påverka din inre miljö ju fler bättre, syrerikare och mer medvetna andetag du tar!

Texter som jag tycker inspirerar och vidgar vyerna:

Läs mer…

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Hjärtat pumpar ut blodet med näring och vätska i kroppen och en del vätska går tillbaka via venerna medan en del går...

Älskade fötter

Älskade fötter

Jag har alltid haft lite fotfobi, främst för att jag alltid har varit lite plattfot och inte tyckt de var så fina. Med...

HLR och egenvård för hjärtat

HLR och egenvård för hjärtat

I fredags gick jag en HLR-kurs på vuxna som WellNetWork anordnade. Jag har tänkt att det gjorde jag ju inte för så...