Kroppens kraft och tack

6 april, 2020

Jag tror på kroppens kraft att läka sig själv om den får rätt förutsättningar och har kommit fram till att jag vill utgå från hur jag bäst kan stärka mitt immunförsvar och avgiftningssystem.

Det finns ingen hälsosam quick fix men det bästa du till att börja med kan göra för dig själv är att bli medveten om hur du andas i olika situationer och göra olika andningsövningar varje dag. Gör du det så händer så mycket positiva förändringar i din kropp – den börjar läka inifrån och olika funktioner kommer igång och förbättras. Oavsett vad du har för symptom så behövs en bra syresättning ut i varenda cell. Det är också en förutsättning för att kroppens energitillverkning ska fungera optimalt. Utan syre skapas dålig miljö i din kropp, tänk dig en försurad sjö gentemot en härlig bäck med porlande vatten, vilken skulle du helst dricka ur? Utan bra syresättning så överlever de elaka bakterierna och inkräktarna bättre och energiproduktionen blir mer kostsam.

För att må bra och skapa en stark kropp med bra immunförsvar och avgiftningssystem behövs även tålamod, återhämning, motion, kost och näring som bygger upp och inte belastar, god sömn och inre trygghet. Det är områden du behöver jobba med lite eller mycket varje dag beroende på hur just ditt liv ser ut och vad du har för svaga och starka länkar.

Jag jobbar med mina områden på mitt sätt mer eller mindre varje dag och jag är otroligt tacksam över många människor jag mött på vägen som gjort mig till den jag är idag. Och jag är också oerhört tacksam för all den kunskap jag framförallt de senaste åren fått lära mig.

Därför vill jag idag hylla människor som har stor betydelse och inspirerar, både mig och andra.

Mina kursledare:
Anders Olsson – grundare till Medveten andning, boken han skrivit med samma namn är baserad på minst 120 studier. Han är härligt djupt intresserad av hur kroppen fungerar och andningens betydelse för att den ska hålla sig frisk. Han i sin tur är inspirerad av bl.a. Dr Konstantin Buteyko som på 1950-talet kom fram till hur andningen speglar hälsan – Läs mer
Anders 5 bästa andningstips i Coronatider – eller alltid faktiskt.

Bebe Gransten – En fantastiskt duktig lymfmassör och kursledare i lymfmassage på Axelsons och Lymfsalongen. Hon har många års erfarenhet av vilka hälsoförbättringar som kan vinnas när man utgår från att förbättra lymfflödet och lossa på stoppen. Hon är också ansvarig för web-platsen www.lymfhoppet.se där det finns information om lymfsystemet och också var i landet det finns lymfmassörer och vad de har för tillbehör mm.

Anna Hallén Buitenhus – Min kursledare i teori i utbildningen till Lymfolog, en utbildning som ger kunskap i hur immunförsvaret och avgiftningssystemet fungerar och vad kroppen behöver naturligt för att bygga upp och stärka sig själv. Hon är otroligt kunnig och nyfiken på hur allt hänger ihop och har ett lätt sätt att förmedla det.

Under dessa år som lärare hittade jag min modell för att allt logiskt skulle gå ihop – stämma med vetenskapen & fungerar i verkligheten. Jag blev ödmjuk inför naturen, evolutionen, biokemin och verkligheten. Nya molekyler fungerar inte i en gammal kropp med samma gener och fysiologi som på stenålderstiden. ”Back to Basic”. Jag valde att lita på naturen, basfunktionerna i vår kropp, vårt naturliga beteende och jag är personligen övertygad om att naturen är 1000 gånger smartare än alla forskare tillsammans. Hämtat från: https://www.annahallen.se/vem-ar-jag/

Lise Benberg – Den praktiska kursledaren i Lymfologutbildningen, hon har varit yogalärare i många år och med sin kunskap om lymfsystemet så utvecklade hon sin egen härliga och flödande lymfyoga. En yogaform som får igång andningen och cirkulationen i kroppen, vilket ger fantastisk energi och glädje. Det är också hon som på ett inspirerande sätt lär ut lymfmassagen på denna kurs.

Anna Baard-Blixt – Hon inte bara lärde mig regndroppsmassagen och oljornas kraftfulla läkande för nervsystemet. Hon var också den första som hjälpte mig på ett hälsosamt och givande sätt genom kost och näring efter många år med en rejält stressad kropp och utmattningssyndrom. Tyvärr har jag inga bra erfarenheter av mina olika kontakter med sjukvården genom åren innan på detta område.

Hon är också min kollega i vår gemensamma satsning Bryggaregårdens hälsoteam där vi med bred kompetens inom olika områden i hälsans tecken vill hjälpa och stärka människor genom att lösa grundproblemen på naturlig väg.

Mina övriga kollegor i teamet:
Ina Lennartsson, Vhila hälsoklinik – Funktionsmedicinsk sjuksköterska och barnsjuksköterska som med gedigen kunskap och erfarenhet letar efter grundorsaken till ohälsa och fokuserar på kost, motion, livstilsvanor och stresshantering som verktyg för att förbättra din hälsa.

Christina Birge, Hökamåla skola – Hon är andningsinstruktör, Chi ball-inspiratör och utbildad i holistisk beroendemedicin och har lång erfarenhet inom beroendevård, socialtjänst och kriminalvård bl.a.

Jan Smith, Creative Wellbeing – Biodynamisk kraniosakral terapeut som med varsam hand hjälper nervsystemet att balanseras och slappna av. Behandlingen ger en fördjupad kroppskännedom och stärker kroppens lugn och harmoni.

Lena Svedlund – Vår andningsinstruktör som håller i den fantastiskt härliga promenadformen ”Breathwalk”, en yogisk och meditativ promenad i tystnad som stärker ditt sinne.

Det är otroligt roligt och givande att vi i teamet kan dela funderingar och erfarenheter inom hälsa och hela tiden hjälpa och stötta varandra så vi kan hjälpa dem som kommer till oss på bästa sätt. Hos oss är det framförallt andningen som står i centrum.
www.bryggaregardenshalsotem.se

Jag följer också några på Facebook som jag tycker är vettiga och inspireras av:
Personligt ledarskap, lär dig ta ansvar för ditt liv, dina tankar och ditt förhållningssätt – Torkild sköld, Jesper Caron(Framsteg) och Johannes Hansen


Kost och Näring – Läka naturligt, Ellinor Ladenberg(Ladenberg nutrition), Ann Fernholm (läs gärna ”Ett sötare blod”) och Annan Hallén Buitenhuis.


Självklart har även mina vänner och familj stor betydelse i mitt liv!


Jag har också gjort en sammanfattning från en personaldag som min gamla chef höll mitt under en tid som jag mådde som sämst. Den handlade om att generera positiv energi och fokusera på det du själv kan påverka:

Självförtroende/släpp oro
– Våga vara i nuet. Det låser sig om man fastnar i det förgångna eller så oroar man sig för framtiden.
– Fokusera på saker du själv kan påverka, släpp det du inte kan göra något åt. Det ger positiv energi.
– Se möjlighet istället för hinder, det genererar Framgång, Hälsa, Glädje, Kärlek, Vinst, Rikedom.
– Tänk på vad DU vill = Positivt!

Förändra inställning:
– Fokus på möjligheter istället för problem
– Fokus på styrkor istället för svagheter
– Gilla läget och gör det bästa av situationen
– Förväntan att lyckas: Det kommer gå bra
– Lägg energi på det som kan påverkas
– Förmåga att ta tag i saker
– Mod – Våga! Vad är det värsta som kan hända…?
– Lärande förhållningssätt

Kom ihåg att du är på bättringsvägen och att du är på väg i rätt riktning. Var snäll mot dig själv, tala om för dig själv när du är nöjd.

Bra poddar om hälsa:
www.stresspodden.se
www.4health.se
https://podtail.com/da/podcast/paus/

Läs mer…

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Hjärtat pumpar ut blodet med näring och vätska i kroppen och en del vätska går tillbaka via venerna medan en del går...

Älskade fötter

Älskade fötter

Jag har alltid haft lite fotfobi, främst för att jag alltid har varit lite plattfot och inte tyckt de var så fina. Med...

HLR och egenvård för hjärtat

HLR och egenvård för hjärtat

I fredags gick jag en HLR-kurs på vuxna som WellNetWork anordnade. Jag har tänkt att det gjorde jag ju inte för så...