Alternativ medicin

Då 80% av sjukdomar, diagnoser och symptom är livsstilsgrundande, borde absolut det första och det tyngst vägande alternativet vara att hjälpa människor göra kloka livsstilsval? Självklart efter att ha konstaterat att det inte behövs akuta åtgärder. Kom alltid ihåg, att det som kan kallas kroniska besvär, många gånger inte betyder att det kommer hålla i sig hela livet. Besvär/åkommor benämns kroniska om de pågått i mer än 12 veckor.

Jag tycker att man ska börja jobba i en annan ände än vad jag upplever att vården gör idag.

1. Livsstilsförändringar – eget arbete

Förändringar blir alltid bäst om de kommer ur egen vilja. Det är även vårt eget ansvar att välja väg på det sätt som passar bäst. Många gånger är det hårt arbete och inte så lätt, men det är verkligen värt det i slutändan. Det viktigaste i förändringsarbetet är att du är ärlig mot dig själv. Tänk på att Du är chef i Ditt liv.
Det är heller ingen quick fix att göra livsstilsförbättringar. Först handlar det om att hitta tillbaka till en hälsosam andningsteknik som bl.a. är viktig för att syresätta kroppens alla celler. Med rätt andningsteknik hjälper man också lymfsystemet att rensa ut slaggprodukterna ur kroppen. Där finns ofta skräp (gamla celler, virus, bakterier och gifter) som kan ha lagrats sen barnsben. Det har fastnat i vävnaden och behöver lossas sakta men säkert så att kroppens alla delar hänger med och byggs upp. Det är inte bara att organen som ska klara av att ta hand om det som lossnar och ska rensas ut, den mentala biten är viktig även den. Den behövs så att man också orkar ta hand om eventuella känslor som lossnar efter hand, men även för att skapa nya hållbara vanor.
Samtidigt kan det vara en djungel och som kinesiska att börja ta reda på vad det vi köper och äter innehåller. Det finns också många olika läror om vilken slags sätt att äta är bäst för kroppen, mitt tips är att börja nånstans och prova dig fram men generellt tycker jag det är viktigt att grunda med mycket grönsaker i olika färger, lagom med bra fetter och lagom med olika animaliska protein. Och absolut naturligt glutenfritt – läs gärna HÄR och HÄR
Motionera utefter din kropps förutsättningar, en trasig kropp med stopp i systemet trivs bäst med lågintensiv träning med fokus på andningen. Yoga är fantastiskt och finns i många olika former, det innefattar både kropp och sinne. Promenader, cykling och simning gör också underverk, framförallt i en takt så näsandning kan bibehållas.

Oavsett var du är just nu så finns det alltid något litet eller stort du kan förbättra.

Tålamod

2. Massagebehandlingar och terapier av olika slag

Det finns en uppsjö av terapeuter inom olika hälsoområden som brinner för att hjälpa dem som vill ha behandlingar eller coaching på olika sätt. Allt för att hjälpa människor att hitta rätt väg och må så bra som möjligt genom livet.
Massage och mat som medicin har funnits i flera tusen år så det finns ju verkligen evidens på att det fungerar. De utbildningar som jag gått (Lymfmassör, Lymfolog och Andningsinstruktör), är också de grundade på forskning precis som t.ex. läkarutbildningen men med utgångspunkt för att stärka kroppen naturligt. Ge den byggstenar och förutsättningar att få igång/hålla igång sina funktioner av sig själv.
Det är också lätt att i all jakt på vetenskapliga bevis att glömma bort att bara beröring i sig är läkande.

Du måste inte prova allt, men det finns något för alla.

Jag har själv landat i att lägga fokus på att ta hand om min andning och mitt lymfsystemet för att bygga en stabil grund, och det är inget som görs i en handvändning. Det krävs bl.a. mycket tålamod och positiva tankar. När jag utgår från att arbeta ur detta perspektiv så kan min kropp läka och/eller stärka sig själv sakta men säkert. Tempot blir naturligt så att den kan ta hand om de nya och gamla slaggprodukterna och känslorna som lossnar och vill ut. Kroppen börjar slappna av och mjukna samtidigt som jag känner mig starkare både fysisk och psykiskt. Under tiden gör jag väsentliga livsstilsförändringar i min egen takt och på mitt eget sätt. På så vis skapar jag mig nya vanor på ett långsiktigt och hållbart sätt. Det måste inte gå fort om det inte är akut, det viktigaste är att vara på väg åt rätt håll och inte motarbeta kroppens funktioner.

Rom byggdes inte på en dag, men många vägar bär till Rom

3. Kosttillskott

När andningen och syresättningen blir bättre, skräpet i kroppen minskar, den inre styrkan blir starkare och ett inre lugn sprider sig så kommer kroppens och organens funktioner sakta men säkert komma igång och förbättra näringsupptaget och välmåendet avsevärt.
Ibland kan det dock vara bra att lägga till kosttillskott.

Omega 3 fiskleverolja. Det finns i linfröolja, linfrön, fet fisk och valnötter t.ex., men behövs för många som tillskott ändå för att vi ofta kan ha obalans mellan Omega 3 och Omega 6 vilket skapar inflammation.
Jag rekommenderar Arctic Med

Collagen eller Glycin. Idag äter vi oftast bara filéer och findelar på djuren. Om vi inte börjar göra hemlagad buljong och äter lite varje dag, i grytor eller som dryck, eller ät er inälvsmat emellanåt så behöver vi detta som tillskott. Det mjukar upp bindväven och stärker lederna och ger bättre djupsömn bland annat.
Jag rekommenderar Clean Collagen och tar en tsk – en msk i kaffet varje morgon.

L-glutamin är en aminosyra som kroppen själv kan tillverka i levern, under förutsättning att levern inte är överbelastad och kan jobba som den ska. Kan vi inte slappna av så är lever, tarmar och lymfsystem avstängda. Så detta tillskott kan vara bra för att hjälpa igång kroppen. Det är också bra om man tränar mycket eller inför och efter operation då det hjälper till att läka.
Jag rekommenderar t.ex. Holistic eller Raw powder, båda i pulverform. Finns hos mig eller hos din näringsterapeut eller online.

Lerkapslar. Idag lever vi överdrivet rent och lera innehåller också mycket mineraler som förbättrar och skyddar vår tarmmiljö. Finns hos mig på plats eller kanske hos din Lymfolog eller online.

Probiotika behövs för att många lever med en skadad tarm. Probiotika är goda baktierier som vi behöver för att skapa bättre miljö i tarmarna och inte låta de elaka bakterierna ta över. De behöver fibrer att äta och den kombinationen skapar Smörsyra som lagar tarmarna.
Det bästa tycker jag är mjölksyrade grönsaker som innehåller oerhört många bakteriestammar och där man får i sig bakterier och fibrer på samma gång. Blanda i smoothien eller salladen om du inte tycker det är alltför gott.
Jag rekommenderar Tistelvind eller Ölands ljuvliga, men gör jag det oftast själv numera. Lättast att börja med vitkål eller rödkål tycker jag.

Känner du att du behöver andra tillskott eller vi ha en genomgång över vad just din kropp önskar, ska du naturligtvis inte gissa dig fram. Kontakta istället en näringsterapeut eller funktionsmedicinsk sjuksköterska, de har gedigen utbildning på området.

Var sak har sin tid

4. Mediciner och operationer


Det är detta område som, enligt mig, borde kallas alternativ medicin. Det tar man till om man under lång tid provat att stärka patientens/medmänniskans kropps egna egenskaper och funktioner och ha förståelse hur mycket den egna självkänslan, tryggheten och positivt tänkande betyder.

Genom egna erfarenheter, funderingar kring hur folk runtomkring mig mår och behandlats och även de jag träffat på i mitt arbete så upplever jag att man många gånger utgår från vilken medicin eller operation som löser problemet för stunden men inte alltid kommer åt orsaken som utlöste problemet från början. Det känns som det silvertejpas, lappas och lagas en del för att hålla vid liv oavsett vilka problem som kommer uppstå framöver av behandlingen/arna.

Självklart görs det mycket bra arbete också som verkligen behövs, det ena utesluter inte det andra. Och det kanske ska vara så att det ska vara olika utgångspunkter och synsätt då det hjälper på olika sätt. Det är kanske också mycket begärt att läkare och sjukvårdspersonal ska kunna precis allt ur alla synvinklar. Däremot skulle vi människor vinna på en större ödmjukhet och ett bra samarbete mellan de olika arbetssätten.

Eftersom det blir fler och fler idag som efterfrågar läkning och handledning på naturlig väg så borde en stor del av sjukvårdsbudgeten också läggas på det. Det skulle även underlätta för den idag överbelamrade sjukvårdspersonalen, vilket i sin tur skulle underlätta att förbättra deras arbetsmiljö och arbetstider.

Jag har börjat lyssna på denna pod, otroligt intressant och givande! Apropå nya sätt att se på saker.

Läs mer…

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Hjärtat pumpar ut blodet med näring och vätska i kroppen och en del vätska går tillbaka via venerna medan en del går...

Älskade fötter

Älskade fötter

Jag har alltid haft lite fotfobi, främst för att jag alltid har varit lite plattfot och inte tyckt de var så fina. Med...

HLR och egenvård för hjärtat

HLR och egenvård för hjärtat

I fredags gick jag en HLR-kurs på vuxna som WellNetWork anordnade. Jag har tänkt att det gjorde jag ju inte för så...