Lägesrapport 1

8 maj, 2020

Hur ser det ut i dagsläget för att jag om ca 6 år ska klara av en halv Iron man?

Simma i öppet vatten: När jag var liten älskade jag att bada i sjö och hav, men på äldre dar och framförallt eftersom min kroppstemperatur i och med utbrändheten sjönk (tror den låg på ca 35,7 under några år) så blev jag en badkruka. Nu när jag bor på mindre än 5 minuters gångavstånd till havet så är mitt mål att komma igång att vinterbada. I höstas tog jag sista doppet den 13 oktober och då var det 11 grader och första doppet i år var 6 april då det också var 11 grader. Snart börjar själva simträningen också.
Det här med våtdräkt bör jag ju forska i lite också, man kan inte simma utan tros…

Cykling: Jag har börjat cykla på min fina damcykel med en snart 4-åring bakpå runtom i byn ibland. Senast var den 1 april då jag cyklade 6,4 km på ca 27 minuter, medeltempot var 4:13 min/km.

Löpning: Jag promenerade en del med barnvagn för ett par år sedan, nu har det blivit lite mer sporadiskt med promenader, men jag har lagt till näsandningen. I september efter endast andningsövningar och lite lymfyoga så klarade jag av att springa 3,7 km med näsandning utan stopp, det tog nästan 30 minuter och var ett medeltempo på 7:54 min/km. Nästa runda var i januari då jag testade gränserna lite och tog i med hela 5,2 km, men jag orkade inte springa hela tiden. Däremot andades jag med näsan hela tiden. Det tog lite mer än 47 minuter och var ett medeltempo på 9:08 min/km.

Skulle jag prova en halv Iron man idag så hoppas jag att mållinjen är öppen väldigt länge!

Här bjuder jag på den ograciösa men ack så effektiva övningen ”Grodan”.
Jag klarade 14 av 26 första gången och 20 av 26 andra gången. I sinom tid kanske jag klarar att få ihop benen helt också.
Man lyfter hälarna och har dem mot varandra. Med fingertopparna i golvet framför sig så har man ett stöd för balansen, de ska inte avlasta. Andas in när rumpan lyfts upp och andas ut på vägen ner.

Annan träning/motion/återhämtning: Jag gör lymfyoga emellanåt, en härlig dynamisk yoga som öppnar upp flödet och ger energi. Jag har också provat kundaliniyoga, en dynamisk yoga med kroppsställningar och andningsövningar där även den andliga biten får utrymme. Man vilar mellan varje övning och ger kroppen en chans till återhämtning på en gång. Yoga är en väldigt bred träningsform och provar man olika former så stärker man även kroppen på olika sätt, det är både styrka och kondition, men även en stor dos återhämtning.

Jag har även gjort en del trädgårdsarbete. Klippt alla rosenbuskar, klipper gräset (tar ca 1,5 timme, mycket bra tillfälle att lyssna på hälsopoddar), rensa ogräs och så har jag grävt upp och gjort en syrénhäck. Vi håller även på att gräva upp och göra ett trädgårdsland på ca 10 kvm, det var lite mer jobb än vi tänkt oss, men jäkligt bra träning! Och skönt att vara ute och fixa i trädgården.
I söndags när jag var ute och grävde så la jag märke till hur stark jag blivit i bålen och att jag orkar mycket mer nuförtiden… tills bränslet tog slut! Men det ordnade upp sig med ett bad och en god middag. Jag återhämtar mig mycket fortare nu.

Fredagsdrinken: Vatten med lime, mynta och frysta hallon

Kost: Jag inser mer och mer vad mycket grönsaker man behöver, helst råkost. Varje gång jag har en period då jag äter mer grönsaker blir jag piggare och magen blir gladare. Så trillar man dit och äter större portioner av det andra och glömmer grönsaker ibland, då kör det ihop sig lite. Så jag siktar in mig på ca 75% grönsaker, en handflata protein och bra fett.

Jag ääälskar mat! Fick jag välja skulle jag gärna äta nästan jämt av allt möjligt. Och gärna inte bli påverkad av vin. Så det har i flera år varit en utmaning att prova mig fram för att få en hållbar livsstil på mitt sätt och i min takt. Det hjälper verkligen att tänka på att det vi stoppar i oss antingen är byggstenar för att bygga upp olika organ och få kroppen att fungera och få ett starkt försvar eller är en belastning för kroppen och omhändertagandet av det gör att andra arbetsuppgifter i kroppen blir lidande.

Sömn: Eftersom jag hade sömnproblem i typ 15 år då jag kanppt sov så är all sömn bra sömn idag, även om jag vaknar till emellanåt. I regel lägger jag mig mellan 20-22 och vaknar mellan 5-6 och sover helt ok, så himla skönt! Det gör gott för kroppen och återhämtningen. Samtidigt känns det som att dagen blir så mycket längre, jag får en mer aktiv och givande dag.

Livsstil: Utgå från att stärka immunförsvar och avgiftningssystem och bli stark inifrån och ut.

Läs mer…

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Hjärtat pumpar ut blodet med näring och vätska i kroppen och en del vätska går tillbaka via venerna medan en del går...

Lägesrapport 3 och förlåtelse

Lägesrapport 3 och förlåtelse

Simning, Cykling och Löpning: Det är på paus tillsvidare. Endast promenader i skogen och lite fincykling om tillfälle...