Planering, prioritering och tålamod ger frukt

Upp som en sol…

I våras kände jag mig så otroligt stark. Efter många års vandring på olika stigar i hälsodjungeln för att hitta en hälsosam och hållbar livsstil som jag kan relatera till började jag känna igen min egen kropp och jag kände mig mentalt stark, pigg och kreativ. Det var en riktigt härlig känsla och gjorde mig något självbelåten.

Jag fick en känsla av att vara klar och inte behöva vara lika noga med mina sunda och hälsosamma val. Trots allt var det ju vår och sommar och livet kändes rätt härligt och jag hade lyckats! Över tio års hårt arbete med att testa, lyckas och misslyckas. Resa mig igen och igen, för att en gång för alla få känna mig välmående och stark på en naturlig väg hade äntligen gett resultat.

Tålamod varvat med målmedvetenhet, förvirring, hopplöshet och nyfikenhet har lärt mig så mycket om mig själv och vad min kropp och mitt sinne behöver för att fungera och må bra, vilket jag är otroligt tacksam och glad för.

… och ner som en pannkaka…

Signalerna för slarv vaknar till och blir mer tydliga i mitt system när det mesta fungerar och är mer balanserat än tidigare. När jag inte var lika noga med mina goda vanor behövdes det inte många månader för att jag skulle känna mig svullen, trött och sliten igen.

Jag tejpade inte munnen på natten så ofta, vilket försämrade sömnen. Jag gick och la mig en eller ett par timmar senare. Jag använde inte andullationsbädden vars vibrationer håller igång flödet och lossar på blockeringar. Till frukost åt jag mandelscones med marmelad och ost lite oftare. När våren och sommaren kom så var det också lätt att ta ett extra glas rosé eller bubbel lite här och där för att det är mysigt i olika sammanhang.

… och upp igen

På förhösten kände jag att jag var tvungen att samla kraft och börja göra rätt och ta hand om mig igen. Vi klarar att inte göra 100% rätt, men ju bättre jag mår och lär känna min kropp så inser jag att det är rätt mycket som kostar mer än vad det smakar. Frestelsen ”att unna mig” har mer och mer blivit svagare än känslan av att vara pigg, företagsam och tillfreds med livet.

Bra planering ger frihet
För att ge plats för goda vanor som gör mig gott, har jag sett över mina måsten och vad jag gör av min vakna tid. Det är en del jag gjort p.g.a. förväntningar från samhället, i vänkretsar och i arbetslivet. Framför allt så har jag haft kvar egna förväntningar och föreställningar om hur jag vill ha mitt liv, som inte stämmer överens med vad jag vill idag. Nu när jag skapar utrymme och planerar för att göra saker tänker jag annorlunda. Jag utgår från vad jag verkligen vill ta mig tid för och med de förutsättningar jag har just idag. Små och viktiga förändringar som har gjort att livet känns lättare och mer färgrikt.
Tidigare i livet har jag ibland känt att jag varit på en transportsträcka i väntan på att meningen med livet ska komma. I vissa fall så är jag ju beroende på att förhålla mig till annat runtomkring, men i det stora hela har jag faktiskt möjlighet att ta eget ansvar för att leva och trivas med livet så bra jag kan.

Ytterligare ett kvitto på att hårt arbete ger resultat
För några veckor sen så var jag på kontroll hos tandläkaren. För ett år sedan såg han ett begynnande hål som han ville kolla upp några månader senare. Det blev inte av då. Tidigare hade jag ofta tandsten och beläggningar, men när jag nu kom så reflekterade både tandsköterskor och tandläkare över att min tandhälsa såg riktigt bra ut. Den ena sköterskan trodde att jag ofta gick hos tandhygienist, men det var över två år senast. Jag behövde inte alls lika mycket tandstensskrap som tidigare och hålet var läkt.

Jag fick bara rekommendationerna att använda tandtråd och eltandborste. Eltandborste hade jag aldrig provat tidigare då jag tänkt att det mest är lite elektroniknördigt men efter att ha krupit fram bakom den mossiga stenen, så har jag nu provat… och WOW! Jäklar vilken bra känsla i munnen, det är verkligen skillnad!

En kropp i balans hanterar förkylning bättre
För ett par veckor sen blev jag sjuk med feber. Nuförtiden ser jag en infektion lite som ett studieprojekt och tycker det är intressant att känna hur kroppen hanterar den. Jag blir fascinerad över hur mycket snabbare jag tar mig igenom den idag jämfört med förut när mitt system var mer belastat. Nu när jag har feber så ger jag efter och bara vilar, dricker vatten och känner efter så att jag andas bra. När febern lagt sig så kommer hungern sakta tillbaka och jag känner mig rätt så stark igen efter ett par dagar.

Både nya och gamla kunder, oavsett skick på system, berättar hur de känner att kroppen hanterar t.ex. förkylning mycket fortare nu. De upplever att det känns på ett annat sätt än innan de började komma på lymfbehandling.

En förhoppning till inspiration

Jag skriver inte detta för att få höra hur duktig jag är eller visa hur präktig och bra jag är nu. Istället hoppas jag att kunna visa och inspirera till vikten av att prioritera och välja goda och hälsosamma vanor. Vi lever i ett samhälle där vi belastar våra system mer än avlastar, och med kunskap och enkla medel kan vi göra förändringar.

Mina viktiga val nu:

  • Fokusera på saker som jag själv kan påverka.
  • Trots skenande kostnader och räntor så prioriterar jag fortfarande mat som ger byggstenar för att alla delar i kroppen ska fungera.
  • Jag lägger mig oftast mellan 20-22 och är noga med att tejpa munnen.
  • Jag kompletterar min regelbundna kundaliniyoga med Yin yoga som jag lätt kan göra hemma (med hjälp av boken ”Vila dig i form med Yin yoga” av Magdalena Mecweld).
  • Jag har lagt in meditation och självhealing i mitt schema.
  • Jag går själv på lymfmassage minst en gång/månad och använder andullationsbädden 1-2 gånger/vecka.
  • När det gäller tillställningar och aktiviteter så funderar jag på om jag verkligen vill göra det och om jag i så fall vill prioritera bort något annat.
  • Gör korta listor på saker som behöver göras. Jag ser de tråkiga som ett tillfälle att andningsträna eller meditera.
  • Vila och stanna upp lite då och då under dagen.
  • Jag har insett att min kropp säger nej till alkohol och därför är jag nu alkoholfri på obestämd tid.

”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag.”

Ingemar Stenmark

Jag tycker det är ett väldigt bra citat. Det finns inte mycket som kommer gratis och jag kan bara känna att ju bättre jag tar hand om mig desto bättre fungerar min kropp och jag mår så mycket bättre.

Planera, prioritera och ha tålamod!

Läs mer…

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Hjärtat pumpar ut blodet med näring och vätska i kroppen och en del vätska går tillbaka via venerna medan en del går...

Älskade fötter

Älskade fötter

Jag har alltid haft lite fotfobi, främst för att jag alltid har varit lite plattfot och inte tyckt de var så fina. Med...

HLR och egenvård för hjärtat

HLR och egenvård för hjärtat

I fredags gick jag en HLR-kurs på vuxna som WellNetWork anordnade. Jag har tänkt att det gjorde jag ju inte för så...