Restriktioner och reflektioner

16 juli, 2020

Tänk långsiktigt och hållbart, sluta lappa och laga
Våra restriktioner att förhålla oss till just nu är akuta och kortsiktiga och naggar en del på immunförsvaret vilket i längden gör oss svagare. Jag undrar vart de långsiktiga restriktionerna finns som hjälper till och underlättar för människor att stärka immunförsvaret och i sin tur livskvaliteten? Det som gör oss starkare så vi inte ska behöva ta till sådana här drastiska lösningar i framtiden.
Virus kommer att finnas hela tiden och det kommer komma både starkare och mildare versioner, det är dags att börja stärka sig för nästa redan nu.

Nedan listar jag restriktionerna och har lagt till egna kommentarer kursivt. Efter kommer mina egna förslag på långsiktiga lösningar.

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  Vi borde även i ”normala” tider lyssna på kroppen och stanna hemma när allmäntillståndet är lite sämre och vi känner oss hängiga och även stanna hemma ett par dagar extra. Framförallt för att våra kroppar säger till att vi bör ta det lugnt och återhämta oss. Att vara lite förkyld behöver inte alltid påverka allmäntillståndet, men man kan ta det något lugnare utan att behöva stanna hemma, jag tycker inte det är rimligt att stanna hemma vid minsta symptom, speciellt inte i allergitider eller om det på allmänt utrymme använts för mycket rengöringsprocedurer så det framkallar allergireaktion och kanske en nysning eller två, värt att tänka på i stället för att rygga tillbaka och bli sur på någon som inte kan hålla sig. Att bli sur och orolig sänker även det immunförsvaret, fokusera på det du kan påverka.

  
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  Om du känner behov av att tvätta händerna ofta så är det bra att välja produkter med så naturliga ingredienser som möjligt. Det minskar risken att du får uttorkade händer och utslag. Även allt vi tar utanpå kroppen påverkar levern, vars uppgift bl.a. är att ta hand om och rensa ut (om den inte är överbelastad) saker som är främmande för kroppen.

  På Folkhälsomyndighetens sida skriver man även att man kan använda handsprit om tvål och vatten inte finns tillgängligt, alltså inte hela tiden.

  Man bör tänka på att tvål och handsprit också dödar de goda bakterierna som kroppen behöver, det behövs även lite smuts för att träna immunförsvaret.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  Att vara nära och känna tillhörighet stärker immunförsvaret. Alla behöver kramar och närhet med dem man känner sig trygg med. Avstånd och isolering skapar ensamhet och försämrar immunförsvaret och man blir mer mottaglig för virus och bakterier.

 • Håll avstånd till andra på bussen, tåget, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  Absolut, Stockholms kollektivtrafik i rusningstid är inget jag längtar tillbaka till. Det personliga utrymmet är till för de man känner sig trygg med. Men man kan ändå sprida kärlek och värme till okända personer genom ögonkontakt och ett leende om man vill bjuda på det.
  I affärer – visa respekt och låt den som är före ta en vara innan du kliver fram. Att hålla lagom avstånd i kön känns bara naturligt, man behöver inte stå på varandra, men två meter känns rätt långt och blir snabbt en lång kö som kan kännas stressande för personalen i kassan, vilket även det sänker immunförsvaret.

  Och varför finns det plexiglas och skärmar av överallt? Personalen ändå finns tillgänglig och träffar folk ute i butiken eller kanske staplar varor som andra tagit i m.m.
 • Undvik större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.
  Umgås, njut av livet och tillhörigheten. Men lägg upp maten och servera drycken till de som är känsliga så de inte behöver ta i serveringsverktyg t.ex.

 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  Fortsätt röra på dig utefter din kropps förutsättningar. Motionera där du känner dig trygg, passa på att promenera och njut av naturen. Men kanske inte där det blir kö i skogen…
  Jag förstår inte varför man inte ska byta om i ett allmänt utrymme om man håller lite avstånd. Jag gör alltid det om jag är naken bland okänt folk. I omklädningsrum har man, förhoppningsvis i alla fall, duschat och tvålat in sig.
  Jag tycker det är oerhört tråkigt att en hel idrottsvärld ställdes in.
 • Res inte i rusningstid om du kan undvika det.
  Är det möjligt så är det ju smidigare för alla och lättare att hålla på sitt personliga utrymme om restiderna sprids ut morgon och kväll.
 • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.
  Vad jag vet så finns det många 70-åringar som är långt mycket starkare än t.ex. många 30-åringar idag. Det ligger många gånger inte i åldern utan hur man har tagit hand om sig, medvetet eller omedvetet. Man kan alltid börja ta hand om sitt immunförsvar från idag och framåt oavsett symptom eller diagnos.

  Listan hämtad på Folkhälsomyndighetens sida (2020-07-02)

Mina förslag:

 • För det första! Andas alltid med näsan, det reducerar 75% av bakterier och partiklar mm som vi inte vill ha in i kroppen. Andas du genom munnen går 100% ner direkt i luftstrupen och lungorna. Näsandning är ännu viktigare bl.a. för de som opererat bort halsmandlarna, vilka är en viktig del av kroppens immunförsvar.

  Om du måste använda ansiktsmask så andas med näsandning och gör extra mycket andningsövningar övrig tid, gärna i friska luften med tanke på att du andas in det du andas ut när ansiktsmasken används.

  Tål att delas igen, gäller hela tiden om du vill stärka hälsan, inte bara nu.
  Andningstips
 • Gör sunda och goda matvanor mer tillgängligt för alla. Med tanke på att man nu kan stänga ner en hel värld och hitta extra resurser i ”ladorna” borde det finnas utrymme att hitta resurser till detta.
 • Varför serveras inte optimal kost för kroppen på förskola, skola, äldreboenden och i sjukvården för patienter, barn och personal? Jag tycker det är viktigt att kroppen får bra byggstenar och inte mat och näring som belastar. Detta gäller både för barn som byggs upp och för människor som är försvagade av olika orsaker. De som tar hand om barn, äldre och sjuka ska ha bra förutsättningar att stärka sin hälsa och även föregå med gott exempel.
  Ta bort varuautomater på sjukhus eller fyll dem åtminstone med frukt, nötter och annat nyttigt.
 • Frukt och grönt-avdelningen borde vara placerad närmast kassorna i affären. Godis, snacks och läsk längst bak, gärna inte synligt för barn.
 • Inför BOT-avdrag NU! Vi har en hel bransch som brinner för att bygga upp och stärka människor på olika sätt, gör det mer tillgängligt för alla och ge människor större möjlighet att ta ansvar för sin hälsa på sitt sätt. Öppna upp ett bättre samarbete mellan sjukvård och hälsovård. De inom sjukvården måste inte kunna allting, men kan vara ödmjuka och se vad mycket som kan göras för att människor kan få må mycket bättre även utanför deras område med hjälp av olika behandlingar som utgår från att hjälpa kroppen på ett naturligt sätt. Dessutom blir det en avlastning för sjukvården som då kan lägga fokus på att förbättra det de gör bra.
 • Ta bort moms på ekologiska grönsaker och frukt. Och även ekologiskt kött, fågel, fisk, mejerier och bra fett. Gör det enklare för tillverkarna att producera ekologiskt och hållbart för natur, djur och miljö. Ge generöst omställningsstöd, och lägg istället på en skatt som öronmärks till sjukvården och till kontroller för dem som besprutar och massproducerar.
  Lägg på samma sätt skatt på produkter som innehåller tillsatser och socker av olika slag. Klicka här för att se exempel på vad socker kan heta?

  Vi vill äta så rena och näringsrika produkter som möjligt. Det måste vara möjligt för alla att kunna köpa, det ska inte vara lyx.
  Man kan fråga sig varför det är långt mycket billigare att köpa 1kg Milda mat och bakmargarin (ca 28,95kr/kg) än1 kg Ekologiskt äkta smör (ca 119,90kr/kg).

Stärk immunförsvaret genom att:

 • Andningsträna och gör egenvårdsmassage varje dag (Egenvårdsschema)
 • Motionera utefter dina förutsättningar om det så ”bara” är att göra andningsövningar i soffan
 • Återhämta dig med t.ex. lugna promenader som kan vara mer hälsosamma än power walks. Yoga, meditation, favoritsysslan som t.ex. att sticka, måla eller läsa en bok.
 • Skogsbada, gå omkring och bara var i naturen.
 • Njut av livet, gör saker som du tycker om och fokusera på positiva händelser
 • Skapa en trygg tillvaro och stärk ditt självförtroende
 • Ät kost och näring som stärker kroppen
 • Kom ihåg att ingen är perfekt, det finns inget perfekt liv. Alla har sin ryggsäck. Gör det bästa av det du har just i dag.

Alla kan stärka sitt immunförsvar. Oavsett om du har en livslång diagnos eller åkomma eller tillhör de 80% som har livsstilsgrundade symptom. Tillsammans kan vi göra ett krafttag att solidariskt göra vårt bästa för att slippa stänga ner samhället igen. Jag vet att JAG inte vill vara med om det igen, däremot kanske det har behövts en liten tankeväckare på att vi och miljön behöver återhämtning och ett långsammare tempo även framöver.
Jag säger inte att det är lätt och man måste inte göra alla rätt på en gång eller ens sträva efter att uppnå att leva 100% korrekt. 80% rätt inom kost sömn, motion, återhämtning och livet är ett bra sikte. Det händer så mycket bra i kroppen bara man börjar göra bättre val och det är så värt att börja ta hand om sig och sina nära!

Allas liv är viktiga

Det är inte rimligt att vi ska rädda liv på andras livs bekostnad.

Jag vill också skänka en tanke till alla som har förlorat någon nära i år, totalt i världen är det över 30 229 000 (alltså långt över 30 miljoner!) som förlorat livet. Oavsett hur man dör är det ingen rolig händelse för någon.

Min värme och kärlek går också till alla kämpande småföretagare både med och utan anställda som kanske nyligen börjat eller som i många år lagt blod, svett och tårar för att få en fungerande verksamhet och som nu fått mattan undanryckt. Att vara förberedd på att det är tufft och många gånger motstridigt (och självklart fantastiskt roligt och givande att få arbeta med det man brinner för) är många med på, men det blir jäkligt drygt och orättvist när spelreglerna ändras.
Värme och kärlek går också till de som har det tufft och kanske förlorat jobbet, har en ohållbar situation hemma som blivit värre i samband med denna nedstängning eller till de som blir drabbade av nätpedofiler vars verksamhet tydligen ökat nu.

Hitta din hälsoterapeut:
Lymfologer
Lymfmassörer
Andullationsbäddar
Bryggaregårdens hälsoteam
Wellnetwork – Hälsoföretagare i Blekinge
Leta själv efter vad din hälsa behöver på Boka direkt

Ta hand om dig och läs och lyssna mer:
Vad händer när vi inte får kramas?
Podd 4health – Dr Cecilia Fürst
Helify – min kollega Annas hälsokoncept online

Anna Halléns hälsokurs:
Hälsokurs #1
Hälsokurs #2 – Högt blodsocker/diabetes typ 2
Hälsokurs #3 – Övervikt
Hälsokurs #4 – Dålig näringsstatus
Hälsokurs #5 – Immunsystem
Hälsokurs #6 – Biverkningar
Hälsokurs #7 – Självskapat lågt kolesterol
Hälsokurs #8 – Tarmen
Hälsokurs #9 – Andas
Hälsokurs #10 – Vår mage
Hälsokurs #11 – Sova
Hälsokurs #12 – Soffsittare
Hälsokurs #13 – Utomhus eller inomhus?
Hälsokurs #14 – Levern

Distanskurs Immunsystemet och inflammation, start 27 augusti

Läs mer…

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Lymfsystemet – kroppens avlopp

Hjärtat pumpar ut blodet med näring och vätska i kroppen och en del vätska går tillbaka via venerna medan en del går...

Älskade fötter

Älskade fötter

Jag har alltid haft lite fotfobi, främst för att jag alltid har varit lite plattfot och inte tyckt de var så fina. Med...

HLR och egenvård för hjärtat

HLR och egenvård för hjärtat

I fredags gick jag en HLR-kurs på vuxna som WellNetWork anordnade. Jag har tänkt att det gjorde jag ju inte för så...