Bygg upp basen

Varför så bråttom? Stanna upp, lukta på blommorna och njut av livet.
Har du värk, är stel, känner dig svullen, blir sjuk ofta eller har sömnsvårigheter så har det ofta byggts upp under en lång tid i kroppen. Visst vore det väl skönt att hitta ett piller eller trycka på en knapp för att bara återfå energi, bli av med värk och bli stark och välmående på bara några veckor?
Det kan vara så att du har andningsteknik med mer eller mindre förbättringspotential, ett trögt lymfflöde med ärr och fibroser som stoppar upp, en tarm som krånglar och inte kan ta upp näring som den ska eller en lever som är välmående men överbelastad. Att ta hand om alla de här områdena och ge kroppen rätt byggstenar är basen för en god hälsa oavsett symptom. Ge dig själv tiden att sakta vända på skutan och hjälp kropp och sinne att läka sakta men säkert. Du behöver inte ha så bråttom, ge dig själv chansen att hantera allt som ska rensas ut i din takt så att allt hänger med.
Vet du inte i vilken ände du ska börja ta hand om dig i hälsodjungeln? Hos mig får du hjälp att bena ut din vardag, vad du redan gör bra för hälsan och i vilka steg du bäst tar dig an nya saker i en mer hälsomedveten livsstil i din takt på ett skonsamt och hållbart sätt. Man behöver inte laga kroniska symptom med akuta lösningar, det blir ändå inte bra om man inte ser till att basen fungerar.
Låt saker få ta tid, det viktiga är inte var du är just nu utan i vilken riktning du går. Gilla läget, acceptera det som varit, njut av det som är bra idag och våga göra bra saker för dig själv.

Om andningen

Att hitta rätt andningsteknik kan ta tid, dels måste man ha självinsikt om hur ens egen andning verkligen är, dels kan andningsutrymmet vara känslomässigt eller fysiskt låst och hållningen kan ta tid att träna upp om man har haft ihopsjunket andningsutrymme under lång tid. Och har man även andats i baktakt länge så kan det vara svårt att lära sig hitta rätt i alla situationer. Att andas är mer än teknik, du behöver kunna slappna av och landa i det parasympatiska tillståndet också för att ditt system ska fungera och göra sina arbetsuppgifter. 

Att andas är det primära, allt annat är sekundärt som sömn, mat, vatten, motion, kärlek, mobilen mm…

Kom igång med andningsövningar till vardags: Ta dig tid att göra fem änglavingar fem gånger om dagen, det gör underverk för hälsan:

  • Andas in genom näsan ända ner i magen, känn hur de nedre revbenen expanderar åt alla håll, samtidigt som du sträcker armarna ovanför huvudet och för ihop handflatorna (tänk snöänglar).  Räkna till tre på inandning.
  • Andas ut genom näsan, pressa ut luften med magen, dra in naveln, samtidigt som du för ner de ihopslagna handflatorna framför bröstet och stanna framför naveln. Räkna till 6 på utandning.

Ett andetag

Andas in genom näsan, näsan är vårt andningsorgan. Vi äter och pratar med munnen.  I näsan fångas partiklar upp som vi inte vill ha in i kroppen och luften värms upp. Andas vi genom munnen kommer partiklarna och den kalla luften direkt ner i luftstrupen och lungorna.

I bihålorna tillverkas kvävemonoxid om luften passerar där, det gör att den glatta muskulaturen blir mjuk och smidig och den dödar bakterier, svamp och virus. Luftrören och blodkärlen vidgas och urinblåsan kan töjas bättre. Om man tejpar munnen på natten så kommer man efter ett tag t.ex. förmodligen inte behöva gå upp och kissa på natten.
Används inte näsan så täpper kroppen automatiskt igen bihålorna med slem, vilket leder till en rinnig och täppt näsa.

När man andas genom näsan så blir luftstrålen mer koncentrerad vilket gör att den kommer längre ner i lungorna.

Att andas djupt och brett är viktigt då det är i den nedre delan av lungorna som de flesta alveolerna sitter. Det är där gasutbytet sker, syret kommer in i kroppen och koldioxid vill lämna kroppen. Ju fler alveoler som är aktiva desto bättre syresätts kroppen.

På utandning vill vi inte släppa ifrån oss för mycket koldioxid, alltså inte andas ut genom munnen, det gör att vi tar ett nytt andetag fortare än vi borde.
På utandning så rensas även de partiklar som fångades upp i näsan ut med den varma luften.

Magen ska vara helt avslappnad när vi andas så framförallt tjejer som hört att man måste hålla in magen har sedan länge begränsat andningsutrymmet.

Vid normal andning bör vi andas ca 10-12 andetag per minut för att ha en bra balans i kroppen och utandningen ska vara något längre än inandningen.

Andningsutrymmet

Idag har fler och fler ett ihopsjunket andningsutrymme vilket gör att andetagen blir kortare än vad man har kapacitet för.

Det kan bero på te.x. att man jobbar framför datorn eller på annat sätt mest jobbar med händerna framför kroppen. Att man sitter mycket med mobil eller padda och hänger framåt med huvudet. En del kanske inte har självförtroende eller är väldigt lång och vill göra sig mindre eller kortare än vad man är.

Lever man ett stressigt liv med andan i halsen så aktiveras muskler högre upp som hjälper till att andas, då tar musklerna längre ner paus och jobbar lite sämre.

Att äta för mycket kolhydrater skapar också det en sämre andningsteknik och en sämre andningsteknik skapar större behov av kolhydrater. Utan syre kan kroppen bara skapa energi med kolhydrater(socker ingår under kolhydrater). Med syre så kan energi skapas med både fett och kolhydrater. Att skapa energi med fett är mer gynsamt och hållbart.
Äter man så man blir proppmätt överhuvudtaget så blir det fullt i magen och det blir svårt att ta djupa andetag.


Träna andningsutrymmet

Hållningen
Prova då och då att gå omkring med en bok på huvudet så den inte trillar av. Kanske kan du även sätta dig på en stol några gånger?

Öppna upp
Stå på alla fyra, andas in så mycket du kan och svanka. Pressa ut luften genom läpparna och skjut rygg, dra samtidigt in naveln. Gör 3×10 stycken.

I bilen eller fåtöljen
Lägg skulderbladen mot ryggstödet och luta även huvudet bakåt. Pressa nacken mot ryggstödet lite då och då.

 

Våga låt det ta tid, om du tränar muskler som syns så räknar du kanske inte vara i form för en fitnesstävling en månad senare. Detta är också en färskvara och behöver tränas lite varje dag.

Fler andningsövningar

Änglavingar med skulderblad:
Rulla bak med axlarna, ha armarna böjda och händerna i axelhöjd. Andas in genom näsan ända ner i magen, känn hur de nedre revbenen expanderar åt alla håll, samtidigt som du sträcker armarna ovanför huvudet rakt upp. Räkna till tre på inandning.
Andas ut genom näsan, pressa ut luften med magen och bröstet, samtidigt som du för ner händerna tillbaka i axelhöjd, tänk att du stoppar skulderbladen i bakfickan. Räkna till sex på utandning.

Änglavingar med vridning:
Böj på benen och vrid överkroppen åt ena hållet samtidigt som du andas in genom näsan ända ner i magen, känn hur de nedre revbenen expanderar åt alla håll, samtidigt gör du en cirkel med armarna och sträcker upp dem ovanför huvudet och för ihop handflatorna (tänk snöänglar).  Räkna till tre på inandning.
Andas ut genom näsan, pressa ut luften med magen och bröstet, samtidigt som du vrider tillbaka överkroppen till mitten och för ner de ihopslagna handflatorna framför bröstet och stanna framför naveln. Räkna till sex på utandning.
Gör nästa åt andra hållet.

Växelvis näsandning
Bra precis innan läggdags – håll höger pek- och långfinger på höger tumkudde. Använd pekfingret för att täcka vänster näsborre och tumme för att täcka höger näsborre.

Täck vänster näsborre och andas in genom höger näsborre, öppna vänster näsborre och täck höger näsborre och andas ut genom vänster näsborre. Håll kvar och andas in genom vänster näsborre, öppna höger och täck vänster näsborre och andas ut. Gör så 10 gånger till att börja med, sen kanske 5-10 minuter ju mer van du blir.

Andningsminuten
Passar både morgon och kväll.
Andas lugnt i ca 10-12 andetag, andas sen in så mycket du kan, både djupt och brett och lite till när du tror du är andats in allt, i fyra andetag. Pys ut luften på utandning och låt nästa andetag komma av sig själv. Ligg därefter och andas avslappnat i några minuter.

Andningsövning i bilen
Andas in på 3, håll på 3 och andas ut på 3

Om lymfsystemet

Att lymfsystemet har ett bra flöde är viktigt för vårt immunförsvar, det avlägsnar gamla/skadade/främmande celler. Det är kroppens avfallstransport från vävnader och kroppens mjukdelar – dvs. hud, fettväv, muskler mm. Lymfvätskan har ingen pump som blodet har av hjärtat så det flödar genom muskelrörelser, djupandning och massage. Det behöver också fyllas på med vätska så det inte blir så trögflytande, eftersom det produceras ca 2-4 liter lymfvätska varje dygn så behöver man fylla på med lika mycket vatten eller örtteer som inte är vätskedrivande. För att det ska flöda genom systemet så behöver ärr, ärrvävnader och fibroser (hård vävnad som blivit till pga att lymfvätskan stoppats och slaggprodukter fyllts på och växt samman) lösas upp, vilket kan ta olika lång tid beroende på hur djupt det sitter, hur många stopp man har och hur stressad kroppen är. Har man även en mer eller mindre svullen kropp behöver man få bort vätskan och man kan likna det vid att ett isberg smälter och det kan dyka upp stopp och ömma partier lite vartefter.

Lymfflödet med slaggprodukter, så som proteiner, fett, döda celler, bakterier, virus, gifter och blåmärken, tar sig genom kroppen genom lymfkärl och passerar lymfstationer med lymfnoder vars jobb är att bearbeta lymflasten, tillintetgöra bakterier och virus så gott det går, vidare töms det ut i blodet igen vid slutstationen i nyckelbensgropen. Därifrån transporteras det till levern som sorterar lasten och om allt fungerar som det ska så rensas det ut ur kroppen via urinen och bajset.

Känner du dig svullen? Har du låg energi? Blir du ofta sjuk?

Det kan bl a vara så att ditt lymfsystem är trögt eller du har ärr på kroppen, både synliga och djupa, eller är stressad så att ditt flöde inte fungerar som det ska.

Välkommen att boka en behandling eller kom på Lymflördag för att lära dig mer om hur du kan ta hand om dig!

Hämmar flödet

-Hormonella svängningar som pubertet, menscykeln, graviditeter och blodsockersvängningar

– Skräck, oro, chock och stress

– Värk/skada, slag, infektioner och operationer

– Monotona arbeten och stillasittande

– Högintensiv träning, tunga lyft och stress (Kan hanteras då flödet fungerar igen och man ser till att ta sig tid för återhämtning)

– Sprutor, vaccinationer och bett

– Läkemedel och kemiska produkter (hushålls- och hudvårdsprodukter)

– Snabba kolhydrater, socker

– För lite protein och för mycket protein

– För lite bra fett och för mycket dåligt fett (ät helst kokosolja, ghee, fiskleverolja och olivolja bl.a.)

– Gluten, E-ämnen, mejeriprodukter

– Strålning (Micro, Wi-Fi, 4G och 5G)

– Kaffe (2, max 3 koppar/dag kan gå bra)

– Drycker med socker, ersättningssocker och medel med koffein och guarana.

– Alkohol

– Rökning och snusning

-Kläder och smycken som sitter för tajt, t ex bh:ar, trosor, jeans och ringar.

– Felaktigt sittande stödstrumpor

– Negativ känsla och energi

– Det som gör att just du svullnar

Tar man inte hand om lymfflödet regelbundet så fylls trögheten på och till slut så får man kraftiga symptom för att kroppen inte längre orkar städa

Symptom

– Ödem, primärt och sekundärt

– Lipödem

– Fibroser, förtätningar i fettväven när bindväv, hud och slaggprodukter växer ihop. Gör ont vid massage/beröring.

– Fibromyalgi, restless legs, reumatism, celluliter

– Sömnsvårigheter, yrsel, huvudvärk, domningar i fingarar och armar, sendrag/kramp i benen, pirr i benen. Kramp och smärta runt revbenen.

– Värk och stelhet i kroppen, ryggen och nacken.

– Frusen

– Lätt att få träningsvärk eller huvudvärk efter träningen. Värk och svullnad i ben, fingrar och rygg efter promenad/motion.

– Övervikt, svårt att minska i vikt

– Lätt att bli förkyld, bihåleproblem. Influensasymptom, värk i kroppen. Stelhet och värk i kroppen som kan flytta runt. Ryggskott.

– Oro och stress i kroppen. Har svårt att slappna av. Får inget gjort, är långsam och vill inte göra nåt.

– Känslan av att vara tjock

Hjälper flödet

 – Bra andningsteknik/ djupandning/änglavingar

– Lymfmassage och regndroppsmassage

– Egenvårdsmassage mellan behandlingar

– Goda sömnvanor

– Vatten, örtteer
ca 1-2 liter/dygn (+mycket grönsaker)

– Naturligt glutenfritt

– Ekologiska produkter

– Grönsaksbaserad kost med lite frukt och bär

– Bra fett, t ex kokosolja, olivolja, sesamolja, fet fisk, avokado och nötter

– Rörelse utan pulshöjning, t ex promenader, simning och yoga, inte snabbare än att du kan näsandas och fingrarna inte svullnar

– Stödstrumpor/ Stödstrumpbyxor (ej knästrumpor)

– IR-matta och IR-bastu

– Andulleringsbädd

– Lymfkoppning

– Lymftejpning

– Kläder som inte sitter åt

– Njut av livet och fokusera på det du kan påverka

– Att kunna slappna av

Sömnen – lymfsystemet jobbar bäst i avslappnat tillstånd mellan 22-02 (en del säger 21-01) och hjärnan har sin storrensning i djupsömn. Har du missat storstädningarna under lång tid så rensas ju slaggprodukterna och det som kroppen inte vill behålla aldrig ut.

Lever och tarm – och för att det ska kunna rensas ut så behöver man ta hand om lever och tarm. Är du i ständig stress(sympatiskt tillstånd) så är leverns första uppgift att alltid ta hand om adrenalinet, den hinner inte med något annat. Återhämtning är otroligt viktigt. Har du slut på energi så hjälper tarmen också till och hinner inte med sina egna uppgifter. Hjälp tarmen och levern med rätt byggstenar och återhämtning så hjälper till i utrensning och uppbyggnad av kropp och sinne.

 

 

 

Var snäll mot dig själv, beröm dig själv när du gjort något bra. Har du en ”dålig dag” så njut av den. Ingen är perfekt och ingen ska behöva sträva efter att bli perfekt. Man måste leva också och hitta sitt eget flow och sin egen väg. Kanske bättringsvägen?